Медведев: Русия няма да може да запази отстъпката за газа за Украйна

Бъдещата цена ще зависи от икономическата ситуация и световните цени, коментира премиерът на Русия

29.06.2015 | 15:23 Редактор: Мариета Иванова
Медведев: Русия няма да може да запази отстъпката за газа за Украйна

Русия няма да може да запази отстъпката за доставките на газ за Украйна, заявил руският премиер Дмитрий Медведев на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и шефът на Газпром Алексей Милер, предава ТАСС. Министър-председателят подчертал, че Русия трябва да проведе среща с Украйна по газови въпрос в разумни граници.

Медведев разпоредил диалогът с Украйна и ЕС да бъде продължен, отбелязвайки, че бъдещите решения за цената на газа за Украйна ще зависят от световните цени и икономическата ситуация.

Крайната цена на газа за Украйна е  247  долара за хиляда кубически метра, заявил премиерът.

„Цената на нефта и съответно на газа сериозно потънаха, затова отстъпката ще е 40 долара за хиляди кубически метра,” коментирал той. Медведев подчертал, че цената на газа за Украйна е съпоставима с нивото на цените в съседните страни, включително и Полша, както и в съответствие с общия подход за отстъпка за Украйна, която е на временна основа.

 На свой ред шефът на Газпром Алексей Милер подчертал, че отстъпката на газа за Украйна ще е в съответствие с договор. „Отстъпката се прави в строго съответствие с договора от 2009 година,” коментирал Милер.

Още по темата

ТАСС припомня, че на 2 юни в Брюксел се е състояла последната от серия експертни тристранни срещи на ниво началници на енергийни ведомства от ЕК, Украйна и Русия.  До края на юни цената на газа за Украйна за хиляди кубически метра е 247.18 долара, включвайки отстъпката от 100 долара по износните мита, направена от руското правителство. При цена на газ под 330 долара отстъпката е 30% от цената на газа, посочва още информационната агенция.