Съдбовна седмица за Гърция

Срещата на ЕЦБ на 17 юни и срещата на Еврогрупата на 18 юни са много важни за Гърция.

15.06.2015 | 13:22 Редактор: Велко Каменов
Съдбовна седмица за Гърция

След като преговорите между Гърция и кредиторите на 14 юни се провалиха след едва 45 минути, започва съдбовна седмица за страната. В сряда (17 юни) ще се проведе среща на ЕЦБ, а в четвъртък (18 юни) среща на Еврогрупата, които ще са много важни за Гърция.

„През уикенда разговорите по темата „Гърция” в Германия се изместиха, като вече много повече внимание се обръща на планирането за ситуация, при която Гърция ще излезе от еврозоната, а не на преговорите. Изглежда в политическото пространство в Германия се е насъбрало сериозно количество гняв по този въпрос, което подсказва,че дори ако някак си се стигне до споразумение, то много трудно ще мине през немския парламент”, заяви Ханс Никълс от Bloomberg след провала на преговорите в неделя.

 „Ако гръцката икономика не започне да се представя по-добре, всички тези предложения, отнасящи се за първичния бюджетен излишък на страната, са просто илюзия. Как гръцката икономика може да си стъпи отново на краката?  Дали като се плащат повече пари на пенсионерите, с които те да увеличат потреблението, или като се търси решение, което да подкрепи конкурентоспособността на страната, за да може в бъдеще тя да генерира приходи. Смятам, че настоящото правителство обръща прекалено много внимание на търсенето в икономиката”, изрази позицията си по темата Ханс Редекер, директор за глобалната FX стратегия в Morgan Stanley.

„Ако кредиторите искат да постигнат споразумение с Гърция бързо, това вероятно няма да стане преди 30 юни. И двете страни нямат реален стимул да действат бързо, защото и кредиторите, и Гърция, ще трябва да се споразумеят за нещо, което не искат. През седмицата налице ще е волатилност. Освен това в сряда ще се проведе среща на ЕЦБ и на теория тя може да реши да увеличи обезценката на обезпеченията на гръцките банки (т.нар. „подстрижка”) и да си поиска част от заемите, което от своя страна да доведе до банкова ваканция”, предупреди Тревор Грийтам, директор в Royal London Asset Management.