Могерини: ИД може да бъде победена, ако Ирак стане солидна, демократична държава

Нужно е и Сирия да поеме по пътя на демократичния преход и на националното помирение

25.05.2015 | 17:41 Редактор: Ирина Георгиева
Могерини: ИД може да бъде победена, ако Ирак стане солидна, демократична държава

Организацията ИД ще бъде победена само ако се изправим срещу причините, които доведоха до това тя да пусне дълбоко корени в Ирак и Сирия, заяви европейският дипломат номер едно Федерика Могерини, цитирано от БТА. 

"Военният отговор е един от необходимите, но не и единственият отговор." - каза Могерини в реч в Рим по повод получаването на награда за принос към световната политика, връчвана ежегодно от Института за международни политически изследвания.

"Ще е възможно ИД да бъде победена, само ако Ирак стане солидна, демократична държава, интегрираща всички компоненти на обществото, а Сирия най-после поеме по пътя на демократичния преход и на националното помирение." - заяви още Могерини.

Конфликтът между сунитите и шиитите в този регион според някои хора е нова 30-годишна война, каза Могерини. По думите й това е интересно предположение, но е погрешно и подчерта, че конфликтът между двата клона на исляма не е война на религиозна основа, а  борба за власт с оглед регионална хегемония. 

"Убедена съм, че при такава ситуация решението може да бъде само регионално." - каза Могерини.

В дипломацията трябва да се намират решения, които да са от полза за всички, отбеляза Могерини или както се изрази "решения между печеливш и печеливш". Като добър пример в тази насока тя посочи преговорите по иранската ядрена програма.

В речта си Могерини засегна и изхода от президентските избори в Полша и от местните избори в Испания, допълва France presse. Изходът от тези избори показва, че Европа трябва да се промени, каза Могерини.

"Това, което ни говорят резултатите от президентските избори в Полша и от местните избори в Испания, макар и по различен начин, е, че е необходимо да променим нашата европейска мечта, ако искаме да я спасим." - подчерта Могерини.

На 24 май испанците отправиха сериозно предупреждение към традиционните политически сили, като отвориха вратите към властта в Барселона и Мадрид на движението "Възмутените" ("Индигнадос"). Антилибералната партия "Ние гражданите" ("Подемос") пък затвърди третото си място сред испанските политически сили.

В Полша пък избирателите гласуваха начело на държавата да застане евроскептичният консерватор Аджей Дуда. Тази победа може да проправи пътя към завръщането на власт на неговия ментор Ярослав Качински, лидер на популистката партия Право и справедливост.

Вятърът на промяната в Гърция, в Испания и в Полша духат в една и съща посока, но всички тези ветрове ни казват, че Европа трябва се промени, по-рано днес каза и италианският премиер Матео Ренци пред тосканската телевизия РТВ 38. В речта си при получаването на наградата Могерини посочи и, че Европа не е заинтересувана от една слаба, изолирана и дестабилизирана Русия и признава важната роля на тази страна в световното пространство, предаде ТАСС.

В аудиторията беше и бившият президент на Италия Джорджо Наполитано, който е почетен председател на института, връчващ 
отличието.

/Снимка: Federica Mogherini; Twitter/