Паскал Лами: Камерън трябва да промени тона си

ЕС се крепи на две чудеса – мирът между Франция и Германия и членството на Великобритания

24.05.2015 | 11:39 Редактор: Георги Стоянов
Паскал Лами: Камерън трябва да промени тона си

Паскал Лами, един от най-влиятелните европейски политици, призова британския премиер Дейвид Камерън да започне една истинска проевропейска кампания, ако иска успешно да предоговори условията на членството на страната си в ЕС, съобщава BBC.

Паскал посочва, че европейските лидери искат да помогнат на Камерън да спечели референдума за оставане на Великобритания в ЕС, но че за това той първо трябва да си помогне сам.

Още по темата

Британският премиер обеща да предоговори условията за британското членство и да проведе референдум по въпроса до края на 2017.

Междувременно лейбъристите се отказаха от своята опозиция срещу провеждането на референдума.

Паскал Лами, който в продължение на 13 години беше генерален директор на Световната търговска организация, коментира в интервю за BBC, че той не е съгласен с виждането, че британците винаги са създавали главоболия, така че ако решат да напуснат, всичко ще е наред.

„Дейвид Камерън спечели изборите по брилянтен начин и като професионален политик свърши чудесна работа. Европейските лидери също са политици и те признават неговия успех”, посочва Лами

„Има определени проблеми, но психологията в цялата история е от изключителна важност”, допълва той.

Той предупреждава, че има определени червени линии, като свободата на движение на работната сила, с които Европа няма да прави компромиси, но че по този въпрос все пак имам известно място за маневриране, както и по отношение на това Великобритания да не участва в проекта за един „все по-тесен съюз”.

Той допълни, че Камерън трябва да промени тона си.

„Повечето европейски лидери, включително и аз, сме на мнение, че Дейвид Камерън трябва решително да застъпи про европейската позиция в кампанията за референдума.

„Те ще трябва да му помогнат, но той ще трябва да направи една наистина силна проевропейска кампания във Обединеното кралство – нещо, което не е било правено през последните 15 години.

„Реториката във Великобритания трябва да се промени и това вероятно ще е цената на компромиса”, допълва Лами.

Паскал Лами коментира също, че ако Великобритания напусне съюза, това ще е лоша новина за ЕС.

Той изтъква, че ЕС се крепи на две чудеса – мирът между Франция и Германия и членството на Великобритания.

„Ако Великобритания напусне, половината чудо ще се изпари”, коментира Лами.