Инвеститорската реакция на изборите във Великобритания

Коментар на Юън Камерън Уат, анализатор Blackrock

08.05.2015 | 14:19
Инвеститорската реакция на изборите във Великобритания

Изненадващата победа на торите на Дейвид Камерън на парламентарните избори във Великобритания на 7 май 2015 предизвика позитивната реакция на борсите. Резултатите не бяха очаквани и показаха пълен провал на сондажите преди вота, които сочеха победа за лейбъристите на Ед Милибанд.

Още по темата

Юън Камерън Уат, анализатор Blackrock: Реакцията е споделена от пазарите. Всеки се съобразява с резултата. Проучванията бяха напълно погрешни. Лирата скочи. На британския пазар компаниите от сферата на комуналните услуги, които бяха подценени направиха голям скок, също и финансовите компании.

Смятам, че паметта не ме лъже, но това е традиционната схема в деня след изборите. Нагоре-надолу и после се връщат към фундаментите.

Сега имаме Разделеното кралство: шотландският въпрос явно ще продължи да стои на масата. Може да бъде поставен по друг начин, не така, както иска Никола Стърджън. Но и референдумът за Brexit се появява на средносрочния хоризонт.

Имаме значителен дефицит по текуща сметка. Най-големият в Г7. Много голяма част от сегашния дефицит по текуща сметка е в сектора на финансовите услуги. Част от повишението се дължи и на факта, че сме жертва на финансовите стимули.

Великобритания е като хедж фонд, взела е много пари на заем. Сега доходността от инвестициите сериозно се понижи и не получаваме този силен паричен поток. Смятам, че този изборен резултат определено не вреди на производителността на финансовите услуги в страната.

Ако спечелят лейбъристите - и управляват чрез по-нататъшни регулации - това вероятно ще стане, но не означава, че дефицитът по текуща сметка ще изчезне, нито че ниската ни производителност - силно насочена също към финансовите услуги - ще се подобри незабавно.

Това е стъпка в правилната посока. Но не непременно гаранция.