Реакциите на политическите лидери във Великобритания след изборите в страната

Консерваторите с победа срещу лейбъристите.

08.05.2015 | 10:26 Редактор: Велко Каменов
Реакциите на политическите лидери във Великобритания след изборите в страната

Към 06:45 часа сутринта местно време (08:45 българско) във Великобритания са разпределени 448 от общо 650 места в парламента. Консерваторите печелят водят срещу лейбъристите, а според прогнозите за крайните резултати е много вероятно да успеят да формират и самостоятелно правителство. Към 06:45 местно време Консервативната партия има 221 места, Лейбъристката партия – 205, Либерал- демократическата – 6, Шотландската национална партия – 55, а Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП)  - 1. Лейбъристите и либерал-демократите са големите губещи, а консерваторите и шотландските националисти печелят повече места.

„Целта ми остава проста – да управлявам в полза на всички във Великобритания. В политиката никога не трябва да си затваряме очите за големите проблеми без значение дали става дума за справянето с дефицита ни, или за провеждането на референдума, който с право проведохме, за бъдещето на Шотландия във Великобритания, или за референдума, който трябва да проведем в бъдеще, за да решим бъдещето на Великобритания в Европа”, заяви лидерът на консерваторите Дейвид Камерън. Камерън вероятно ще запази поста си на министър председател на Великобритания.
„Несъмнено това беше много разочароваща и трудна нощ за Лейбъристката партия. Бих искал да кажа на всички си отдадени и достойни за уважение колеги в Шотландия, които загубиха депутатските си места, че дълбоко съжалявам за случилото се”, изрази разочарованието си лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.
„Партията, която по традиция беше вечния шампион на аутсайдера, сега се намира в позицията на аутсайдер”, призна поражението лидерът на Шотландската лейбъристка партия Джим Мърфи.
„Ставаме свидетели на историческа промяна на мнението в Шотландия. По време на кампанията заявихме, че депутатите от Шотландската национална партия ще бъдат избрани, за да направят така, че гласът на Шотландия да се чува. Именно това смятаме да направим”, обеща лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън.