Борисов ще участва в срещата на върха на Източното партньорство

Борисов е придружаван от министъра на външните работи Даниел Митов

22.05.2015 | 11:17 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов ще участва в срещата на върха на Източното партньорство

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в четвъртата Среща на върха на Източното партньорство на 22 май в Рига. Това е вторият ден на събитието.

На 21 май по време на срещата на ЕНП на лидерите от страните от Източното партньорство бяха обсъдени скорошните събития в Източна Европа, които поставиха сериозни предизвикателства пред самата концепция за Източното партньорство и по-специално пред фундаменталните ценности и принципи, на които се основава ЕС - мир, приятелство, солидарност и просперитет. Новите развития в страните от тoзи регион доведоха до спешната необходимост да се засили политиката на Източното партньорство. Това написа премиерът Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook.

"С останалите лидери от ЕНП се съгласихме, че трябва да се търси засилване на европейската сигурност, стабилност и просперитет, както и укрепването на европейските ценности и принципи в региона. Сега повече от всякога обществата от Източното партньорство, които са в подкрепа на интеграцията с ЕС, се нуждаят от силна, активна и незабавна подкрепа от страна на ЕС. Нашите позиции ще бъдат ясно заявени и защитавани по време на Срещата на върха на Източното партньорство на 21 май вечерта в Рига, Латвия." - написа още Борисов в профила си.

Във форума ще участват държавни и правителствени ръководители и външни министри на страните-членки на ЕС и държавите-партньори – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна.

България е сред страните, които подкрепят активно задълбочаването на политическата асоциация и икономическата интеграция на страните-партньори и тяхната по-ясна европейска перспектива.

При участието си в Срещата на върха премиерът Борисов ще бъде придружаван от министъра на външните работи Даниел Митов.