Джихадистите от ИД завзеха напълно древния град Палмира

Бунтовниците вече са унищожили древни паметници на културата

21.05.2015 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
Джихадистите от ИД завзеха напълно древния град Палмира

Джихадистите от групировката ИД завзеха напълно древния град Палмира в Централна Сирия, съобщи BBC. Палмира е дом на някои от най-зебележителните руини в света. 

Има вероятност бунтовниците да са унищожили руини, определени от UNESCO за обект на световната култура и природно наследство. Те вече са разрушили и няколко древни обекта, датирани отпреди появата на исляма в Ирак, включително в Хатра и Нимруд.

"Световна битка"

Сирийските държавни медии съобщиха, че проправителствените сили са били извадени от Тадмор (арабското име на Палмира), след като са "осигурили евакуацията" на голяма част от жителите му.

Населението на древния град наброява около 70 000 души, но наскоро набъбна от хора, прогонени от други места, на които има сражения, коментира кореспондентът на BBC Джим Муир в Бейрут.

Джихадистите контролират военната база в града, затвора и щаба на разузнаването, съобщи шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман, предаде Reuters. 

Във въоръжените сблъсъци, започнали на 20 май, са убити най-малко 100 правителствени бойци. По думите на Абдулрахман обаче засега няма сведения за разрушаване на културно-историческите ценности в града.

Районът е бил "много тежко бомбардиран" както от ИД, така и от правителството, допълва от своя страна Омар Хамза, активист в Палмира.

"Повечето от историческите артефакти се намирар между града и земеделска земя, притежавана от ИД, като районът е бомбардиран без да се вземе предвид тяхната защита." - допълни Хамза.

Стотици статуи от Палмира са прибрани на безопасно място, но има големи паметници на културата и части от древния град, които не могат да бъдат преместени.

"Това е световна битка." - заяви отговорникът на антиките в сирийския град Маамоун Абдул Кария. Той призова международната коалиция начело със САЩ да се противопостави на унищожението в древния град.