Малайзия и Индонезия ще предоставят временно убежище на хиляди имигранти

Имигрантите от Мианмар, които бяха блокирани без вода и храна в продължение на седмици, са спасени от индонезийски рибари

20.05.2015 | 10:52 Редактор: Ирина Георгиева
Малайзия и Индонезия ще предоставят временно убежище на хиляди имигранти

Имигрантите от Мианмар, които бяха блокирани без вода и храна в продължение на седмици и се носеха по течението в Андаманско море, са спасени от индонезийски рибари, съобщи BBC.

На рибарската лодка, превозваща около 350 души от малцинството мюсюлмани рохингия, й беше отказано да влезе в Тайланд. Репортер на BBC първи забеляза лодката на 14 май, която беше заседнала със счупен двигател, покрит с мръсотия и насекоми.

Това е една от многото лодки, превозваща хиляди от Бангладеш и от общността рохингия. Смята се, че край бреговете на Тайланд и Малайзия са блокирани още лодки с няколко хиляди души на тях. По-голямата част от тях са от общността мюсюлмани рохингия, които не могат да се върнат в Мианмар (Бирма), защото там не са признати като граждани на страната и редовно са преследвани.

На фона на хуманитарната криза, Малайзия и Индонезия са заявили, че ще предложат на мигрантите временен подслон. Външните министри на двете страни плюс този на Тайланд са започнали спешни съвместни разговори в малайзийската столица Куала Лумпур.

Те подписаха съвместна декларация. В нея се посочва, че Малайзия и Индонезия ще осигурят „временно убежище“ за хилядите имигранти в морето, с идеята те да бъдат преселени или репатрирани до една година.

"Индонезия и Малайзия се съгласиха да продължат да осигуряват хуманитарна помощ за тези 7 000 нелегални имигранти в морето." - заяви малайзийския външен министър Анифа Аман и неговия индонезийски колега.

"Съгласихме се също да предложим на имигрантите временно убежище, като се има предвид, че процесът на тяхното преселване или репатриране ще бъде завършен от международната общност до една година." - казва се още в декларацията.

Кои са рохингия?

  • Рохингия са отделна, мюсюлманска етническа група, която живее основно в Мианмар, известен още като Бирма;
  • Смята се, че са произлезли от мюсюлмански търговци, които се заселили там преди повече от 1000 години;
  • Също така живеят в Бангладеш, Саудитска Арабия и Пакистан;
  • В Мианмар, групата редовно е преследвана, подложена на принудителен труд, няма право на земя и се сблъсква с много ограничения;
  • В Бангладеш много от тях са отчаяно бедни, без документи или перспективи за работа;