Индия и Китай сключиха договори за 22 млрд долара

16.05.2015 | 15:13
Индия и Китай сключиха договори за 22 млрд долара

Индия и Китай подписаха на 16 май 2015 общо 21 търговски договора и споразумения за сътрудничество за общо 22 млрд долара в присъствието на индийския премиер Нарендра Моди, съобщава АФП.

„Да работим заедно в общия ни интерес. Индия е готова да работи тук“, каза Моди.

Нарендра Моди е на първото си официално посещение в Китай, търсейки финансиране за подобряване на инфраструктурата на Индия. Пекин е най-важният търговски партньор на Делхи.

Още по темата

Споразуменията засягат банковия сектор, телекомуникациите, пристанищните инфраструктури, киното и зона на индустриално развитие. По-специално става дума основно за финансиране от страна на китайски банки на проекти в Индия.

Премиерът на Индия пристигна в Китай на 13 май 2015. Той бе посрещнат с особено голямо внимание и приет от президента Си Дзинпин. Моди получи специално посрещане и от китайския си колега Ли Къциян в Пекин.

Индийският министър-председател преди да отлети за Китай каза, че би желал да постигне сближаване на двете съседни страни, въпреки граничните различия, които остават между тях.

Търговският стокообмен между двете най-многолюдни страни в света, Индия и Китай е 70 млрд долара, сума, която прикрива търговски дефицит от над 38 млрд долара за Индия, съобщава АФП.

/Снимка: официалният сайт на министър-председателя на Индия/

 

Индийският премиер Нарендра Моди лансира на 25 септември 2014 инициативата "Make in India"целяща да постигне глобално признание на индийската икономика. Програмата бе обявена на среща с ръководители на глобални компании във Виджиан Бхаван в столицата, при което Моди заяви, че “FDI” /преки чуждестранни инвестиции/ трябва да се чете “First Develop India” /Разработено първо в Индия/ и призова инвеститорите да не гледат на Индия просто като на пазар, а като на възможност.