Вътрешният министър на Македония съобщи за 38 ранени полицаи при протестите на 5 май

30 демонстранти са били задържани

06.05.2015 | 16:36 Редактор: Мариета Иванова
Вътрешният министър на Македония съобщи за 38 ранени полицаи при протестите на 5 май

38 полицаи са били ранени, шестима от които по-сериозно при протестите пред сградата на македонското правителство вчерта на 5 май, обяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Гордана Янкулоска, цитиран от агенция МИА и БТА. Сред ранените има и един цивилен гражданин. Задържаните демонстрантите са 30, един от които- малолетен, е информирал вътрешният министър Янкулоска.

Протестите избухнаха снощи, след като лидерът на опозицията Зоран Заев огласи поредната серия аудиозаписи, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Никола Груевски, ръководителят на разузнаването Сашо Миялков, министърът на вътрешните работи Янкулоска и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на 22-годишния Мартин Нешкоски.

Младежът бил привърженик на управляващата партия и празнувал изборната й победа на централния площад в Скопие. Той поискал да се качи на трибуната, но бил отблъснат и ударен смъртоносно от Игор Спасов, полицай от специалните части "Тигри", отговарящи за сигурността на премиера. Спасов беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на Мартин.

По време на протеста на 5 май са унищожени седем полицейски коли и друго оборудване, счупени са прозорците на Радио Свободна Македония и е било свалено македонското знаме от пилона пред правителството, стана ясно от думите на министър Янкулоска. По думите й мерките на полицията са били легитимни. Полицията разпръснала демонстрантите в три посоки. Някои от демонстрантите се опитали да се скрият в частни обекти.

Още новини от света четете тук.