Китайският президент Си Дзинпин предложил равнопоставени преговори с Тайван

Китай и Тайван трябва да разрешат политическите си различия чрез консултации, смята Си Дзинпин

04.05.2015 | 14:17 Редактор: Ирина Георгиева
Китайският президент Си Дзинпин предложил равнопоставени преговори с Тайван

Лидерът на управляващата тайванската Националистическа партия Ерик Чу и китайският президент Си Дзинпин започнаха преговори за подобряване на отношенията помежду си за първи път от 6 години насам, съобщи BBC. Чу е пристигнал в Пекин за срещата в знак на затопляне на отношенията между страните.

Сближаването е спорно за Тайван, където се проведоха протести заради перспективите за по-тесни връзки. 

Лидерът на управляващата тайванската Националистическа партия Ерик Чу и китайският президент Си Дзинпин започнаха преговори за подобряване на отношенията помежду си за първи път от 6 години насам, съобщи BBC.

Ерик Чу е в Пекин за срещата в знак на затопляне на отношенията между страните.

Сближаването е спорно за Тайван, където се проведоха протести заради перспективите за по-тесни връзки.

Китайските националисти претърпели редица тежки загуби по време на Китайската гражданска война с комунистите и в крайна сметка през 1949г. се оттеглили в Тайван. Именно заради това Китай вижда на Тайван като отцепила се провинция, която в крайна сметка ще върне. Много тайванци се противопоставят на обединението. Те се опасяват, че нарастващата икономическа зависимост от Пекин може да бъде първата стъпка към постигането на точно този ефект, коментират кореспондентите на BBC.

Президентът Си Дзинпин заяви по време на срещата, че Китай и Тайван трябва да разрешат политическите си различия чрез консултации, но и Тайван трябва да приеме, че е част от Китай, съобщава държавната информационна агенция Xinhua. Според нея Пекин ще положи повече усилия да "се отвори към" Тайван и ще помага да се развива икономически.

Двете страни могат да се консултират равнопоставено според принципа за "Единен Китай" и да стигнат до разумно споразумение" - заяви президентът Си Дзинпин.

Китай вижда на Тайван като отцепила се провинция, която в крайна сметка ще върне. Много тайванци се противопоставят на обединението. Те се опасяват, че нарастващата икономическа зависимост от Пекин може да бъде първата стъпка към постигането на точно този ефект, коментират кореспондентите на BBC.

Президентът Си Цзинпин заяви по време на срещата, че Китай и Тайван трябва да разрешат политическите си различия чрез консултации, но и Тайван трябва да приеме, че е част от Китай, съобщава държавната информационна агенция Xinhua. Според нея Пекин ще положи повече усилия да "се отвори към" Тайван и ще помага да се развива икономически.

Двете страни могат да се консултират равнопоставено според принципа за "Единен Китай" и да стигнат до разумно споразумение" - заяви президентът Си Дзинпин.