САЩ, Китай и Русия харчат най-много за отбрана

Саудитска Арабия увеличи бюджета си с най-много от всички през 2014 г.

13.04.2015 | 13:34 Редактор: Велко Каменов
САЩ, Китай и Русия харчат най-много за отбрана

Доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира подрежда страните според разходите им за отбрана и процентното увеличение в тези разходи през 2014 г.

През 2014 г. общите разходи за отбрана и военни дейности са достигнали 1,776 трилиона щатски долара. Най-много са похарчили САЩ (610 милиарда), Китай (216 милиарда), Русия(84,5 милиарда), Саудитска Арабия (80,8 милиарда) и Франция(62,3 милиарда).
През 2014 г. най-сериозен е бил ръстът на военните разходи на Саудитска Арабия (17%), Китай (9,7%) и Русия (8,1%). Китай се опитва да модернизира армията си и се запасява с модерна военна техника. Страната е концертирала сериозни усилия и в конфликтната зона на Южнокитайско море.

Снимки от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания показват, че Китай изгражда множество изкуствени острови в Южнокитайско море, в оспорваната зона около архипелага Спратли. В тази зона за собственост върху територии претендират още Виетнам, Филипините и Тайван. Китай определя строителните дейности като „основателни, оправдани, законни и в рамките на държавния суверенитет.” Позицията на Китай е, че строителните дейности не се отразяват по никакъв начин на нито една държава и затова не могат да бъдат оспорвани.

Не всичко обаче е толкова ясно, имайки предвид търканията между Китай, Филипините и Виетнам. Вероятно Китай ще трябва да защити изграждането на островите с военни части, което ще доведе до увеличение в разходите за отбрана, свързани с конфликта в Южнокитайско море.