Tesla представя електрически батерии за дома

Батериите ще променят енергийната инфраструктура в света, убеден е Илон Мъск

01.05.2015 | 12:23 Редактор: Мариета Иванова
Tesla представя електрически батерии за дома

В опит да се утвърди на нови пазари американският автопроизводител Tesla Motors представи батерии, които могат да захранват с електричество домакинствата и бизнеса, предава BBC.

 Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск информира, че фирмата ще произвежда батерии, които да събират слънчева енергия и да се използват като резервна система от потребителите при проблеми с  електрическото снабдяване. Устройството ще позволи на потребителите да останат независими от електрическата мрежа и да разполагат с електрическа енергия в отдалечени места, където няма ток.

Плановете на Tesla са да започне да доставя батериите на компании за монтаж в САЩ още през лятото.

По думите на Мъск батериите на Tesla ще помогнат за промяната „на цялата енергийна инфраструктура в света”.
 "Tesla Energy е критична стъпка в тази мисия за производството на енергия с нула вредни емисии”, отбелязват от компанията в специално съобщение.

Зареждащата се литийно-йонна батерия би могла да се направи като се използват същите батерии, които Tesla произвежда за електрическите си автомобили, отбелязват анализаторите.

Новото съоръжение на Tesla e наречено Powerwall. От компанията планират да продават батериите от 7kWh за 3 хиляди долара на компаниите за монтаж, докато тези от  10kWh за  3.500 долара.

На първо време Tesla ще си партнира с компанията SolarCity за монтаж на батериите, като се предстои да бъдат включени и други фирми в списъка.