Почина турският прокурор, който бе държан за заложник

Убити са и похитителите на Мехмед Селим Кираз

01.04.2015 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Почина турският прокурор, който бе държан за заложник

Турският прокурор Мехмед Селим Кираз, който бе взет за заложник от двама въоръжени мъже, загина от раните си, получени при полицейската акция за освобождаването му, съобщи BBC. При операцията, която се проведе в съдебната палата на Истанбул, са убити и двамата му похитители. Те го взеха за заложник, защото беше главен разследващ на смъртта на 15-годишния Беркин Елван. Момчето почина след като бе улучено в главата от патрон сълзотворен газ при разпръсването на антиправителствените протести през 2013г. в Истанбул.

Предполага се, че зад нападението стои марксистката групировка "Революционен фронт за освобождение на народа". Според изявлението им, разпространено в интернет, прокурорът е щял да бъде убит само, ако исканията им не бъдат изпълнени. Началникът на полицията в Истанбул Селами Алтунок заяви, че полицията е преговаряла с нападателите в продължение на шест часа, но в крайна сметка са щурмували сградата, "заради изстрели, чути от вътрешността на прокуратурата".

Похитителите са загинали при престрелка с турските спецчасти по време на акцията, докато юристът е бил тежко ранен и по-късно е починал от раните си. Турският премиер Ахмет Давутоглу смята, че нападателите са се представили на адвокати и така са успели да влязат в сградата на съда. 

Турското правителство забрани инцидентът да се отразява директно по телевизията, заради съображения за сигурности. Сукри Ерден, адвокатът, който преговаря с похитителите, заяви пред BBC, че те са настоявали да се съобщят имената на четиримата полицаи, свързани със смъртта на момчето Беркин Елван. Момчето стана осмата жертва на протестите за парка "Гези”. Той отивал до магазина, когато бил улучен в главата от флакон със сълзотворен газ, изстрелян по време на полицейска намеса срещу демонстранти в квартал Окмейданъ в Истанбул. След над 9 месеца в кома, момчето почина в болница в Истанбул.

Реджеп Тайип Ердоган, сега президент на Турция, разпали страстите, малко след смъртта на тийнейджъра, като заяви, че момчето е носело прашка и е било "взето като част от терористична организация".

"Революционен фронт за освобождение на народа" се смята за терористична групировка от Турция, ЕС и САЩ. Те организираха самоубийствения бомбен атентат през февруари 2013г. в посолството на САЩ в Анкара, където бе убит охранител. През януари 2015г. бе арестуван мъж, свързан с марсистката група близо до офиса на премиера в Истанбул. Според сведенията заподозреният е хвърлил две гранати, които не са успели да се взривят.

След трагичния инцидент остават въпросите как двама въоръжени мъже са успели да нарушат мерките за сигурност в съдебната палата на Истанбул, пише BBC.