Въоръжен мъж взе за заложник турски прокурор

Сградата на съдебната палата в Истанбул, където бе взет заложника, е евакуирана

31.03.2015 | 16:04 Редактор: Ирина Георгиева
Въоръжен мъж взе за заложник турски прокурор

Въоръжен мъж взе за заложник турския прокурор Мехмед Селим Кираз, който разследва смъртта на 15-годишния Беркин Елван, съобщава BBC. Момчето почина след като бе улучено в главата от патрон сълзотворен газ при разпръсването на антиправителствените протести през 2013г. в Истанбул.

В социалните мрежи се появи снимка на мъж опрял пистолет в главата на прокурора Кираз в съдебната палата в Истанбул. Сградата е евакуирана. Предполага се, че зад нападението стои марксистката групировка "Революционен фронт за освобождение на народа". Те обвиняват управляващата партия, че стои зад убийството на 15-годишния Беркин Елван. Момчето стана осмата жертва на протестите за парка "Гези”. Той отивал до магазина, когато бил улучен в главата от флакон със сълзотворен газ, изстрелян по време на полицейска намеса срещу демонстранти в квартал Окмейданъ в Истанбул. След над 9 месеца в кома, момчето почина в болница в Истанбул.

Реджеп Тайип Ердоган, сега президент на Турция, разпали страстите, малко след смъртта на тийнейджъра, като заяви, че момчето е носело прашка и е било "взето като част от терористична организация".

В изявление, публикувано в интернет се казва, че прокурорът ще бъде убит, ако исканията на въоръжения не бъдат изпълнени. Заподозрените членове от "Революционен фронт за освобождение на народа" се появиха на шестия етаж със заложника. Сайт, близък до групата публикува поредица от искания, включително и призиви за незабавно самопризнание на полицейските служители, убили момчето и за прекратяване на наказателното преследване на протестиращите по време на сблъсъците.

Турските специални сили са влезли в сградата на съда, която е евакуирана.

"Революционен фронт за освобождение на народа" се смята за терористична групировка от Турция, ЕС и САЩ. Те организираха самоубийствения бомбен атентат през февруари 2013г. в посолството на САЩ в Анкара, където бе убит охранител. През януари 2015г. бе арестуван мъж, свързан с марсистката група близо до офиса на премиера в Истанбул. Според сведенията заподозреният е хвърлил две гранати, които не са успели да се взривят.