Бедността е системна грешка на обществото: комисар Крецу

Интервю на европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу

02.03.2015 | 07:00
Бедността е системна грешка на обществото: комисар Крецу

В началото на 2015 премиерът Бойко Борисов запозна румънския комисар, отговарящ за регионалната политика Корина Крецу с възможностите за диверсификация и добиване на газ и нефт в Черно море.

Двамата се договориха през следващите 11 месеца да бъде изработен съвместен екшън план за действие по оперативните програми от периода 2007-2013 година с цел успешното им приключване.

Крецу каза, че ЕК е готова да окаже пълна подкрепа на България:

„Наш дълг е да защитим най-чувствителната от географска гледна точка граница в лицето на България”.

На 13 февруари 2015 европейският комисар по въпросите на регионалната политика Корина Крецу даде зелена светлина за 216 млн. евро в граничните райони на България и Румъния.

Програмата трябва да превърне 15 региона в двете съседни държави в по-добри места за живеене, учене и работа и ще ги направи по-привлекателни за посещения и инвестиции.

"Хората, които живеят в тези участъци между България и Румъния, ще извлекат пряка полза от програмата“, обеща Крецу.

 

Добрата инициатива и 100-те дни, откак Корина заема поста на еврокомисар бяха само част от поводите да я потърсим за блиц интервю.

Интервю на комисаря по регионална политика Корина Крецу за България он ер взе международният редактор Мартина Ганчева.


Още по темата

Госпожо Крецу, трудно ли се управлява бюджет от 350 милиарда евро?

Регионалната политика представлява около една трета от бюджета на ЕС. Наясно съм с важната отговорност, която ми повериха. През първите месеци от 2015 година хвърлям всичките си усилия, за да помогна на страните-членки, които са изправени пред определени предизвикателства при усвояването на останалите от 2007-2013 година структурни фондове.

Искам да избегна сценарий, при който някой губи пари.

В интерес на истината едно от първите ми действия като комисар по регионалната политика беше да създам работна група в рамките на Генералната дирекция за регионална и градска политика, която да излезе с предложения за отделните държави и да помогне на страните-членки да направят най-ефективното и бързо използване на средствата на ЕС.

Наскоро посетих страните-членки, за да обменя мнения с националните власти и да наблюдавам как регионалната политика се прилага на място.

В дългосрочен план възнамерявам да работя в тясно сътрудничество с държавите-членки, със Съвета и с Европейския парламент, за да се справим с проблема на нарастващото неравенство между различните страни и региони на Европа.

И не става дума за прехвърляне на средства от по-развитите към по-слабо развитите региони. Защото това би означавало овластяване на определени региони в Европа. Искаме да насърчим обмена на добри практики и трансгранично сътрудничество, да промотираме стратегическите инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на нашите територии.

Заемате този пост вече повече от 3 месеца. Коя беше най-трудната задача до момента?

Когато поех поста през ноември, имаше много работа по приемането на Оперативните програми 2014-2020 г. Спомням си какво обещание дадох на членовете на Европейския парламент, на членовете на Комитета на Регионите и на държавите-членки. Те бяха силно притеснени за забавянето по приемането на тези програми.

Обещах, че аз и моят екип ще направим всичко по силите си, за да приемем колкото се може повече Оперативни програми преди края на 2014. Работихме здраво, за да бъдат приети колкото се може повече, колкото се може по-бързо. Лично проучих и подписах всяка една от тях.

През януари седнахме и прегледахме цифрите.

Още по темата

Оказа се, че 63 % от всички Оперативни програми за 2014-2020 година са били приети през 2014 г. Направих справка с предходния период.

За 2007-2013 в първата година на бюджетния период са били приети само 15 % от Оперативните програми.

Беше трудна задача. Но когато погледнем цифрите, изпитваме удовлетворение.

Доволни сме от резултата, който постигнахме.

В края на януари казахте, че един от сериозните социални проблеми на Румъния е бедността. Същата горчива реалност е и в България. И в двете държави над 40 % от населението живее на ръба на бедността. Как може да бъде решен този проблем?

Всъщност казах, че пътищата и инфраструктурата са важни, но намаляването на бедността, както и намаляването на икономическите различия са еднакво важни.

Трябва да разберете, че бедността не е просто проблем, а системна грешка на обществото, която може да бъде решена само чрез холистичен подход.

Затова настоявам, особено в страни като Румъния и България, по-голямо сътрудничество между министерствата и властите, които управляват Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския Социален фонд.

Бедността не може да бъде преодоляна без координиран подход, който да включва всички участници и всички нива на обществото. Битката не може да се води без ефикасни и зрели институции – Световната банка отдавна изучава връзката между бедността и лошото управление.

За да сме ефективни, трябва да прекъснем порочния кръг на бедността, подхранвана от корупция и лошо управление.

/Снимки: ЕК/


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма