Вицепрезидентът на Сиера Леоне се постави под карантина, след като бодигардът му почина от ебола

Самюел Сам-Сумана заяви, че се чувства много добре и не показва симптоми на болестта

01.03.2015 | 11:25 Редактор: Ирина Георгиева
Вицепрезидентът на Сиера Леоне се постави под карантина, след като бодигардът му почина от ебола

Вицепрезидентът на Сиера Леоне се постави сам под карантина, след като един от бодигардовете му почина от ебола, предаде BBC. Самюел Сам-Сумана заяви, че ще остане под наблюдение в продължение на 21 дни като предпазна мярка.

В края на 2014г. имаше спад на заболяванията от ебола в Сиера Леоне, но напоследък отново има увеличение. Близо 10 000 души са починали след разпространението на вируса, по-голямата част от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

"Не искаше да рискува."

Вицепрезидентът Сам-Сумана заяви на 27 февруари, че сам е избрал да бъде поставен под карантина, за да "даде пример" след смъртта на бодигарда си Джон Корома, който почина миналата седмица. Той коментира пред Reuters, че е "много добре" и не показва никакви признаци на заболяването, но "не иска да поема рискове". Неговите служители също са поставени под наблюдение.

За първи път се случва старши представител на страната да се подложи на доброволна карантина. 

Властите на Сиера Леоне, Гвинея и Либерия трябва да постигнат нулева заболяваемост в рамките на следващите два месеца. Заради това в Сиера Леоне са възстановени някои ограничения, след появата на новите случаи. В региона има регистрирани 99 нови случая след 16 февруари, като само в Сиера Леоне са 63, според данни на СЗО. Правителството в столицата Фрийтаун заяви, че е сериозно загрижено относно тях.