Ерик Холдър: САЩ ще убият или заловят екзекутора, известен като Джон Джихадиста

Джон Джихадиста всъщност е Мохамед Емуази, жител на Западен Лондон

28.02.2015 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Ерик Холдър: САЩ ще убият или заловят екзекутора, известен като Джон Джихадиста

САЩ ще убият или заловят екзекутора на групировката ИД, станал известен като Джон Джихадиста, обеща главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Ерик Холдър, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

В интервю за телевизия ABC Холдър, който скоро ще напусне поста си, бе попитан дали би могъл да гарантира, че мъжът, чиято самоличност бе разкрита тази седмица, ще бъдат изправен пред съда.

"Мога да обещая на американския народ и на съюзниците ни, че ще търсим отговорност от всички извършители на тези отвратителни, варварски постъпки. . . " - каза Холдър. 

В разпространени видеозаписи на екзекуции на заложници мъжът, наречен от медиите Джон Джихадиста, заради британския си акцент, винаги е с маска. На 26 февруари обаче BBC и Washington post съобщиха, че самоличността му е установена - това е роденият в Kувейт и училият във Великобритания Мохамед Емуази, жител на Западен Лондон. 

Разкритията предизвикаха бурни дискусии във Великобритания. Юристът Дейвид Андерсън, който докладва пред парламента как се прилага антитерористичното законодателство, каза, че явно разузнавателните служби са допуснали грешка, като не са задържали Джон Джихадиста, който се оказа, че е бил известен на службите. Според Андерсън това не било учудващо, имайки предвид колко много са заподозрените, с които си имат работа службите. 

Емуази е бил няколко пъти разпитван от британските служби и е подавал оплаквания от тях в правозащитна организация. Първият път се е оплакал, че са нарушени правата му в средата на 2009г., когато е бил депортиран заедно с двама приятели от Танзания, където според него щял да ходи на сафари. Агенти от службите за сигурност го обвинили, че смята от Танзания да замине за Сомалия, за да се присъедини към свързаната с Ал-Каида групировка "Аш Шабаб".