Испания иска да въведе граничен контрол

11.01.2015 | 13:47
Испания иска да въведе граничен контрол

Мадрид обяви в неделя, че иска да промени Шенгенското споразумение, за да има контрол на вътрешните граници на ЕС.

Министърът на вътрешните работи на Испания разкри на 11 януари пред европейските лидери, че неговата страна се готви да въведе граничен контрол, което може да промени правилата на свободно движение на гражданите, въведени с Шенгенското споразумение.

Мярката може да бъде въведена в рамките на борбата с джихадисткия тероризъм.

Министър Хорхе Фернандес Диас участва в днешния Републикански марш в Париж и поредица извънредни срещи на министрите на вътрешните работи на най-големите страни в ЕС – Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия и Полша, както САЩ. В срещата участва европейския координатор за борба с тероризма.

/План на маршрута на Републиканския марш в Париж на 11 януари/

„Ние ще подкрепим въвеждането на граничен контрол и е възможно в резултат на това да се променят инструментите на договора от Шенген, подписан през 1985 за свободно движение на европейските граждани“, каза испанският министър в интервю за El Pais.

 

Среща на министрите на вътрешните работи на ЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС и САЩ проведоха среща в Париж в неделя, за да обсъдят общия отговор на терористичните атаки във френската столица, извършени от трима джихадисти, за които се предполага, че са действали от името на Ал Кайда и ИД, съобщава АФП.

Заседанието се проведе часове преди мащабната проява на обществена солидарност в Париж, Републиканският марш, на който присъстваха десетки световни лидери.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър пристигна пръв във френското Министерство на вътрешните работи. На срещата присъстваха много представители на европейските органи по сигурността от страни като Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша, Дания, Швеция, както и от Канада.

Преди срещата американският министър на правосъдието заяви, че обсъжданите въпроси "ще включват реакция на терористичните атаки, чуждите бойци и мерки срещу екстремизма."

Срещата на министрите се провежда по покана на френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов.