Кери: САЩ и Иран имат „общ интерес“ срещу Ислямска държава

Държавният секретар на САЩ подчерта, че няма координация за общи действия, нито сътрудничество

26.02.2015 | 08:44 Редактор: Мариета Иванова
Кери: САЩ и Иран имат „общ интерес“ срещу Ислямска държава

Съединените щати и Иран имат "общ интерес" да се борят срещу сунитската радикална групировка "Ислямска държава", макар че не си сътрудничат военно срещу нея, призна вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Франс прес и БТА.

"Имаме общ интерес, но не и сътрудничество", заяви Кери пред комисия в американския Конгрес по повод борбата срещу ИД в Ирак и Сирия, в момент, когато Вашингтон и Техеран са на финалната права в преговорите за иранската ядрена програма.
Съединените щати вече признаха ролята, която шиитски Иран играе във военно отношение срещу ИД, но за първи път толкова високопоставен американски представител говори изрично за "общ интерес", отбелязва агенцията.

В отговор на въпрос за отношенията между Вашингтон и Техеран Кери заяви: "Те правят неща, които ни помагат, например като воюват срещу ИД, но ние не се координираме с тях, не работим по този въпрос и не сме ги молели да го правят".
Иранците "изцяло се противопоставят на ИД, бият се и унищожават членове на ИД по границата с Ирак близо до Иран, и сериозно се безпокоят за бъдещето на региона", обясни държавният секретар.