Битката за Мосул ще е тест за стратегията на Обама срещу ИД

По оценка на американските военни в града в момента са разположени между 1000 и 2000 джихадисти

22.02.2015 | 14:41 Редактор: Георги Стоянов
Битката за Мосул ще е тест за стратегията на Обама срещу ИД

Кюрдски пешмерга с бойци в подстъпите на Мосул през януари

Американското разузнаване и Пентагона се опитват да решат, колко трудно ще е превземането на Мосул – на практика ‘столицата’ на ислямска държава в Ирак.

Планираната операция ще е ключов тест за стратегията на администрацията на Обама срещу терористичната групировка в Близкия изток, пише New York Times.

Още по темата

Оценката ще е ключова за решението на президента Барак Обама, което той ще трябва да вземе през следващите седмици, включително дали ще се наложи да изпрати сухопътни сили в региона.

Превземането на Мосул, който има население от над един милион жители и е вторият по големина иракски град, изисква участието на между 20 и 25 хиляди иракски и кюрдски бойци, които ще трябва да превземат града улица по улица и да се справят с многобройните капани, заложени от джихадистите, коментира представител на Белия дом.

Операцията е планирана за април.

По оценка на американските военни в града в момента са разположени между 1000 и 2000 джихадисти.

ЦРУ все още не може да прецени дали джихадистите ще се окопаят и ще се бият до смърт или ще се изплашат, че могат да бъдат обсадени и ще се измъкнат от града, оставяйки след себе си по-малобройни части, които да минират сградите.

В плана за превземането на Мосул, който ислямска държава държи от юни, има много трудности.

Стратегията е в нападението да участват 5 от най-опитните иракски бригади с обща численост от около 10 хиляди души, които да преминат през няколко седмично обучение, след което да се присъединят към кюрдските пешмерга  сили, с помощта на които да извършат атаката.

Както американски, така и иракски военни експерти обаче изразяват съмнения за готовността на иракските сухопътни сили, които изпитват затруднения да си върнат дори много по-малки градове от ислямистите.