САЩ предлага общностно-ориентирани мерки срещу тероризма

Ще прави дигитален комуникационен хъб срещу терористичната пропаганда

19.02.2015 | 17:50
САЩ предлага общностно-ориентирани мерки срещу тероризма

Държавният секретар на САЩ Джон Кери откри във Вашингтон конференцията на високо равнище по въпросите превенцията срещу екстремизма.

На нея президентът Барак Обама очерта мерки, които Белият дом предлага да се вземат на глобално ниво за борба с тероризма.

На конференцията присъстват представители от над 60 страни. България е представена от Меглена Кунева, вицепремиер и министър по европейските въпроси.


На 19 февруари 2015 Белият дом организира тридневна среща на върха по въпросите на борбата с екстремизма, на който присъстват местни, федерални и световни лидери, включително президента Обама и чуждестранни министри.

На срещата се обсъждат конкретни мерки на САЩ и партньорите за развитие на общностно-ориентирани мерки срещу тероризма.

Президентът на САЩ призова през септември в ООН страните да се обединят срещу глобалния екстремизъм.

Обама посочи страните, в които борбата с тероризма ще продължи: Афганистан, където "ще продължат антитетористичните мисии", а при нужда ще има с акции в Йемен и Сомалия".

"В Ирак и Сирия коалицията ни от 60 страни няма да се откаже да унищожи ИДИЛ", заяви Обама

 

Още по темата

Обама очерта мерките, нужни в борбата срещу екстремизма, предизвикващ насилие /със съкращения/:

 

"Първо. Нациите трябва да спрат цикъла на религиозните конфликти.

В Сирия Асад предизвика възхода на ИДИЛ като нападна своя народ.

Сирийската гражданска война ще свърши, когато се появи правителство, което да обедини нацията.

 

Второ. Трябва да атакуваме идеологиите на терористите, които използват исляма. Групи като ИДИЛ искат да представляват исляма, което е невярно. Но трябва да признаем, че Ал Кайда и ИДИЛ нарочно насочват пропагандата си към мюсюлманските общности, особено младите хора.

Идеята, че Западът е във война с исляма е грозна лъжа и наша отговорност е да я отхвърлим.

 

Като първа стъпка правителствата трябва да спрат финансирането на терористите. Трябва да подкрепим гласовете на толерантността и мира, особено онлайн. Затова създаваме дигитален комуникационен хъб срещу терористичната пропаганда.

 

Трето. Трябва да се изправим пред икономическите трудности, които терористите използват.

Има милиарди бедни хора, мирни, толерантни. Но когато особено младите хора се окажат изолирани в бедни общности, когато няма ред, образователни възможности, начин да си подкрепят семействата, това предизвиква нестабилност и липса на ред и прави тези общности уязвими за терористичните организации, които наемат привърженици сред тях.

Можем да засилим мерките срещу корупцията.

Нека обещаем да направим образованието и възможностите и за жените. Нациите не могат да успеят без подкрепата на жените. Това изисква богатите страни да направят повече. Изисква и развиващите се страни да направят структури и осигурят прозрачност така, че всяка помощ да работи и да стига до хората. Улицата е двупосочна

 

Четвърто. Трябва да се справим с политическите проблеми, използвани от терористите.

Ако се отричат човешките права, религиозните и етнически права, това насърчава насилие и екстремизъм, който се използва от терористите. Това означава: свободни избори, независима съдебна система, свобода на словото и свобода за граждански групи и свобода на вероизповеданието.."

 

За изпълнение на мерките администрацията назначава за пръв път високопоставен координатор за борба с екстремизма към Департамента за вътрешна сигурност.

Ще бъдат поискани 15 млрд долара финансиране от бюджета за 2016 на Департамента по правосъдие за изпълнение на мерките на местно ниво.

Ще бъдат предоставени 3,5 млн долара на Националния институт по правосъдие на САЩ.