Опозиционните партии в Гърция искат отчет от Ципрас за преговорите с Еврогрупата

Въпросът за фалита на Гърция остава на дневен ред, коментира кореспондентът на БНР Катя Пеева

17.02.2015 | 21:22 Редактор: Мариета Иванова
Опозиционните партии в Гърция искат отчет от Ципрас за преговорите с Еврогрупата

Опозиционните партии в Гърция настояват за отчет от премиера Алексис Ципрас за проведените в началото на седмицата с Еврогрупата преговори, стана ясно от коментара на кореспондента на БНР Катя Пеева за предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев.

„Настроенията в Атина след вчерашния- 16 февруари, пълен неуспех на преговорите  сред опозицията са, че Ципрас е прекрачил всички граници на дипломацията и е поставил свои искания без да се съобрази, че Гърция е зависима от кредиторите”, коментира Пеева.

Тя подчерта, че без външно финансиране Гърция ще фалира според различните прогнози от 2 до 5 месеца. Пеева подчерта, че до края на месеца предстои плащане на лихви по дълга в размер от 2 млрд. евро, а след това на още над 1 млрд. заем към МВФ.

Позицията на Ципрас, заявена пред представители на СИРИЗА, е, че е имало предварително споразумение с  представителите на Еврогрупата,  което обаче е било променено в хода на преговорите и финансовият министър Варуфакис е отказал да подпише.

В края на седмицата предстои да бъде гласуван Закон срещу олигарсите, което е коз в ръцете на правителството на СИРИЗА, коментира още Катя Пеева. В тази връзка се планира да бъде създадена служба, която да разследва произхода на състоянието и недвижимото имущество на гърците, „ще се проверяват средствата на медиите, другата структура ще проверява приватизацията и т.н.”, коментира Пеева.

Допълнителен коз в ръцете на Ципрас е издигането на кандидатурата консервативният депутат и бивш вътрешен министър Прокопис Павлопулос за президент, посочи тя.

Павлопулос беше министър на вътрешните работи на Гърция от 2004 до 2009 г. по време на управлението на консервативното правителство на „Нова демокрация“.

Номинацията е била приета с голяма изненада в Гърция, но в същото време Ципрас е получил уверението, че „Нова демокрация“ ще подкрепи кандидатурата на Павлопулос. По този начин Ципрас печели и гласовете на „Нова демокрация”, коментира Катя Пеева, подчертавайки, че в Гърция има традиция, когато правителството е ляво, президентът да е от десницата.

По думите на Пеева споразумение за Гърция с Еврогрупата все пак ще има, но ще е много по-различно от предварително заявеното.