Московиси отрече да има резервен план за Гърция

Всички сме на мнение, че е възможно решение, коментира европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси

17.02.2015 | 17:23 Редактор: Мариета Иванова
Московиси отрече да има резервен план за Гърция

Няма план B в преговорите с Гърция, заяви европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран от AFP. Той каза това извън официалната програма на срещата на министрите на финансите от ЕС, след като вчера заседанието на Еврогрупата приключи с пореден провал в преговорите между Атина и еврозоната, предава БТА.

"Всички сме на мнение, че е възможно решение. Няма план B”, увери Московиси.

"Планът А, според Европейската комисия, това е споразумение между 19 (страни-членки на еврозоната - бел. р.). Той единствен е на масата", допълни говорителят на комисията Маргаритис Скинас. - "Трябва да се премине от идеологията към логиката", изтъкна той, имайки предвид гърците.

Европейската комисия обяви днес, че търси решение на равнище 19 страни членки на еврозоната и обеща да улеснява процеса.

Брюксел обаче отрече съществуването на документ, който гърците били на косъм да подпишат снощи, както твърди гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис.

"Изработени бяха документи, но нито един не беше поставен на масата и следователно - няма никакъв документ, отхвърлен от Гърция", добави френският министър на финансите Мишел Сапен.

За ЕС единствената изпълнима опция е продължаването на сегашната гръцката спасителна програма, приключваща на 28 февруари. Еврозоната постави ултиматум на Атина до петък да отправи официално искане чрез писмо, посочват информирани източници.

Сапен изтъкна, че това е единствената възможност да се постигне спокойствие и в следващите часове работата трябва да продължи до край. Той отбеляза, че продължаването на гръцката оздравителна програма ще бъде достатъчно гъвкаво, доколкото позволяват правилата.