Щайнмайер: С България работим добре и сме в тясно сътрудничество

Отношенията между България и Германия са основани на висока степен на доверие, коментираха външните министри на двете страни

30.01.2015 | 14:59 Редактор: Мариета Иванова
Щайнмайер: С България работим добре и сме в тясно сътрудничество

„С България работим добре и сме в много тясно сътрудничество”, заяви външният министър на Германия Франк-Валтер  Щайнмайер след срещата си с българския външен министър Даниел Митов в Берлин.

Министрите обсъдиха редица въпроси от двустранен характер, като акцентът е бил поставен върху възможностите за повече немски инвестиции в България, след като и двете страни официално обявиха решението на правителството на ФРГ за възстановяване на правителствените гаранции за немските износители и инвеститори в България, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Щайнмайер е посочил, че е приел поканата на българския си колега да посети България и допълнил, че че ще дойде в София през март. Според него заявената готовност от страна на българското правителство за реформа в съдебната система и борба с корупцията е важен знак към немските инвеститори и цяла Европа.

На свой ред министър Митов е уверил домакина си, че българските власти са решени на активни действия с приемане на стратегията за съдебна реформа да възстановят върховенството на закона. Той подчертал още, че днешната първа официална среща между външните министри на България и ФРГ оправят ясни и категорични послания са приоритетното стратегическо значение на отношенията между двете държави.

Даниел Митов и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили още актуални теми от международния дневен ред. Те са заявили позициите си по конфликта в Украйна, диалога между ЕС и Русия и становището си, че спазването на Минските споразумения е единственият начин за деескалация на напрежението и шанс за намирана на политическо решение на кризата.

Първите дипломати на България и Германия бяха категорични, че в настоящия момент на нови предизвикателства пред ЕС и демократичните общества е от ключово значение запазване на единството на Съюза.

Министрите Щайнмайер и Митов поднесоха съболезнованията си към близките и семейството на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев по повод неговата кончина.