Ципрас не иска нови санкции срещу Русия

27.01.2015 | 17:25
Ципрас не иска нови санкции срещу Русия

Намеренията спрямо Русия, обявени на 27 януари от лидерите на ЕС не бяха приети от новия гръцки министър-председател Алексис Ципрас, съобщава WSJ, позовавайки се на два официални гръцки представители.

“Решението няма съгласието на Гърция,” съобщил представител на правителството в Атина, цитиран от вестника.

Същият източник добавил, че цгръцкото правителство смята да обяви официално, в което да обяви, че Европейският съвет, органът, изнесъл становището, не спазва правилната процедура що се отнася до Атина.

В миналото Ципрас, който зае поста министър-председател на Гърция в понеделник следобед, на 26 януари е бил изключително критичен към европейските санкции спрямо Русия.

В изявлението от вторник, 27 януари лидерите на ЕС поискаха външните министри на общността да обмислят засилване на санкциите към Русия в отговор на неотдавнашното насилие в Източна Украйна и подчертавайки, че Москва носи "отговорност" за действията на сепаратистите.

Изявлението осъжда убийството на цивилни по време на "безразборната бомбардировка” на Мариупол на 24 януари 2015.

 

Декларацията на Европейския съвет от 26 януари 2015 и в нея се казва:

Още по темата

"Изразяваме загриженост за влошаващата се сигурност и хуманитарна ситуация в Източна Украйна.

Осъждаме убийствата на цивилни при безразборната стрелба в Мариупол на 24 януари 2015. Отбелязваме доказателства за продължаваща и нарастваща подкрепа, оказвана на сепаратистите от Русия, което подчертава отговорността на Русия.

Настояваме Русия да осъди действията на сепаратистите и да прилага Минските споразумения.

"Припомняме решенията на Европейския съвет от 18 декември 2014, в които казахме, че "ЕС е готов да предприеме по-нататъшни стъпки, при нужда".

С оглед влошаващата се ситуацията призоваваме на предстоящата среща на Съвета по външни работи да се оцени ситуацията и да се обмислят някакви подходящи действия, особено по нови рестриктивни мерки, целящи точно и пълно изпълнение на споразуменията от Минск".