Гръцките преговори за изход няма да успеят: Айзък

27.01.2015 | 12:37
Гръцките преговори за изход няма да успеят: Айзък

Председателят на Комитета за управление на инвестициите на Alvine Capital Стивън Айзъкс коментира предстоящите избори във Великобритания и приликите и разликите между изборите във Великобритания и Гърция с Марк Бартън, Манъс Крани и Анна Едуардс в студиото на Bloomberg ТВ в Лондон за предаването “Countdown.”


Да сложим изборите във Великобритания в контекста на изборите в Гърция: спечели нетрадиционна партия. Има няколко нетрадиционни партии и тук, във Великобритания, които може да спечелят няколко места на изборите. Имаме ли промяна на политическия пейзаж в Европа с наближаването на изборите - тук, в Португалия, Италия, Испания и др.?

Това е голямото заключение. Пазарите са увлечени в QE и централните банки успяха да дадат насоки. Но политиците имат много по-голямо предизвикателство.

Никой дори не беше чувал за Сириза, тя не съществуваше преди 18 месеца, а сега спечели мнозинство, което е абсолютно без едно място. Така бунтовниците щурмуваха гръцкия естаблишмънт.

Дали може да стане това във Великобритания?

Първо, нашата изборна система е по-трудна за разбиване.

Тя съдържа всякакви странни динамики.

Ако гласувам за вас, моята любима партия, може да влезе някой друг.

Системата е много сложна. Всички ние, избирателите, имаме всякакви най-различни избори.

Но ако гледаме проучванията на общественото мнение, Великобритания има по-добра избирателна система, отколкото хората си мислят.

Торите винаги са мислели, че като наближи моментът на истината, делът на UKIP ще започне да пада. Но все още се държи и е между 10 и 18%.

Според мен зависи само от кампанията.

 

Трябва ли да внимаваме да не допуснем твърде много гръцки модел в британските избори по отношение на икономиите? Защото въпреки че има много гласове, които говорят против икономиите във Великобритания, които обаче ще продължат още един мандат на парламента, не е ясно къде са те. Къде са по-силни те и къде - по-слаби.

Няколко бивши министри-лейбъристи тази сутрин излязоха и казаха, че гръцкият сценарий показва, че ако можеш да направи силна кампания против икономиите, можеш да спечелиш настроението на момента.

Ед Милибанд иска едновременно да се покаже като човек, който чува избирателите, които могат да му вярват, от друга страна иска да излъчи друго послание.

Това е много трудна кампания за всички политически лидери.

Вероятно ще зависи от собствените им умения.

 

Имаме ръст в страната и един от ефектите му е поскъпването на валутата. В това отношение Европа е важна, като огромен експортен пазар. Каква тежест ще бъде валутата в бъдещето на икономиката на Великобритания?

Трябва да се държи и инфлацията под контрол. Така че по-вероятно е да продължим да атакуваме инфлацията и да притиснем BoE в бокса й и да не се стигне до увеличение на лихвите тази година, евентуално дори и догодина.

Това - по заобиколен начин, защото се опитвам да отговоря на въпроса - означава, че жилищният бум ще продължи. Това, което би го спряло са по-високите лихви.

И се надявам, че няма да има такива в обозримо бъдеще.

Този потребителски бум, какъвто сме имали в миналото тук, в тази страна, преди или след избори - може да се самоподдържа.

Според мен можем да продължим да имаме 2-2,5% ръст през настоящата година и до следващата.

 

Темата, която искате днес да обсъдим е краят на бичия пазар на американския долар. Доларовият спот индекс на Bloomberg, който го измерва спрямо големите валути е на исторически връх днес. Това е 10-годишен връх. Не е бил така висок от януари 2005. Какво ще кажете за това?

Отчасти това е пазарно настроение. Обявявате, че имаме рекордно ниво на долара от доста време.

Ако обаче проверите какво е настроението на пазара, особено спрямо еврото, което е на рекордно негативно ниво, всички CFTC, бъдещите позиции, показват крайни нива - което е сериозно предупреждение.

Смятам, че ситуацията в Гърция е много интересна.

Имаме нова динамика там.

Пазарът и коментаторите се опитват да ни кажат нещо. Че са просто малко по-леви от традиционните леви партии. И вероятно защото сме сериозни, те малко повече ще парадират с това.

Всъщност това просто не може да се случи.

Не претендирам да разбирам Сириза и нейната програма. Дори те май не я разбират.

Но смятам, че имаме пълна промяна спрямо миналото.

Това означава, че Германия и вероятно Брюксел са поставени пред избор - дали да позволят да се започне сериозно подновяване на преговорите.

Сириза търси кейнсиянски стил, който да внедри в гръцката икономика.

Това изобщо не е съвместимо.

Не вярвам тези преговори да успеят.

Мисля, че Германия ще предупреди Гърция.

А Гърция ще излезе от еврото.

В краткосрочен план може да бъде малко по-тежко.

Но в средносрочен и дългосрочен план това е много по-успокоително за притежателите на евроактиви.

Накрая дали Гърция или някоя-друга страна от Южна Европа са били в еврото?

Мисля, че сме на едно мнение.

 

Не става дума дали трябва или не трябва да е там. Вие казвате - няма значение.

Това прави еврото по-силно

 

Да, но казахте, че за собствениците на активи в евро няма да има значение.. Но ако Гърция излезе от еврото?

Всъщност ще е полезно, ще направи еврото по-силно, повече като традиционната германска марка.

 

Но ако някой отвори кутията на Пандора, ще последват и други?

В по-дългосрочен план трябва да видим как ще реагират политиците. Но в следващите няколко години мисля, че ЕЦБ и Брюксел и останалите ще успеят да овладеят ситуацията и Гърция ще стане жертвения агнец. Също като Кипър миналата година.

В Кипър акционерите изгубиха много. Никой не очакваше това.

 

Да, но ИРА може да дойде на власт в Испания, Шин Фейн може да дойде на власт в Ирландия. И радикалите могат да влязат във властта. Няма начин да погледнем толкова напред.

Ако на Гърция й покажат вратата, тогава последиците ще се проявят и последователи няма да има.