ООН: Над 5 хиляди души са загинали в конфликта в Украйна досега

За по-малко от 10 дни са убити над 262 души

23.01.2015 | 14:40 Редактор: Мариета Иванова
ООН: Над 5 хиляди души са загинали в конфликта в Украйна досега

Над 5 хиляди вече са жертвите на конфликта в Украйна, започнал през април  миналата година, съобщава Reuters, цитирайки службата на Върховния комисариат на ООН за правата на човека.

"Значителното засилване на враждебните действия доведе броя на жертвите до 5 086 души и се опасяваме, че истинското число може да е значително по-високо", каза Рупърт Колвил, говорител на службата на върховния комисариат на ООН за правата на човека, цитиран от БТА.

В тази бройка влизат 262 души, убити при сблъсъци между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти през последните девет дни, който е и най-кървавият период след обявяването на примирието в началото на септември, добави Колвил.

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че новите разпоредби за сигурността на украинското правителство затрудняват усилията по доставяне на помощи в конфликтните зони в Изтока и правят по-тежък живота на принудените да напуснат родните си места.

Само преди ден- на 22 януари, при обстрел на спирка на градския транспорт са снаряд убити 13 души в Донецк. Десетки други са били ранени.  Според предварителната информация по спирката е стреляно с гранотомет от микробус. В резултат на стрелбата са се запалили тролейбус и автомобил.