Украйна подписа с Westinghouse за доставка на ядрено гориво

Със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия

31.12.2014 | 10:45 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна подписа с Westinghouse за доставка на ядрено гориво

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания Westinghouse и украинската "Енергоатом", предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия, коментира премиерът на Украйна Арсений Яценюк.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали. 

Сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, заяви обаче AP, позовавайки се на руското МВнР. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа". 

"Американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа." - коментират от руското МВнР.

Westinghouse работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво, припомниха от американската компания на 30 декември. Те допълниха, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.