Путин обсъдил ситуацията в Украйна с Меркел, Оланд и Порошенко

В разговорите е акцентирано на необходимостта от прекратяване на огъня в Донбас

17.12.2014 | 11:15 Редактор: Мариета Иванова
Путин обсъдил ситуацията в Украйна с Меркел, Оланд и Порошенко

Руският президент Владимир Путин е обсъдил кризисната ситуация в Украйна в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и украинския държавен глава Петро Порошенко. Това става ясно от събощение на пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

„Продължаваме да обсъждаме кризисната ситуация в Украйна,“ се посочва в съобщението. - „ В контекста на международните усилия за съдействие на мирното регулиране на вътрешния украински конфликт е изтъкната необходимостта от обезпечаване на устойчиво прекратяване на огъня в Донбас“.

Отбелязана е възможността за скорошно провеждане на заседание на контактната група в интерес на реализацията на мирните договорености и диалога с Киев и юго-изтока. Сред приоритетните задачи е отбелязан обменът на насилствено задържани лица и предаване на тежкото въоръжение на конфликтните страни.

Разгледан е и въпросът за икономическото възстановяване на засегнатите региони и оказване на населението на хуманитарна и социална подкрепа, пише ТАСС.

Във вторник- 16 декември, руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за телевизия France 24, че пред президента Петро Порошенко  се очертава по-добър шанс от настоящия по отношение на Украйна.