Германия изпраща 100 свои военни в Ирак

Ислямска държава екзекутира 150 жени в град Фалуджа

17.12.2014 | 14:50 Редактор: Красимир Кирев
Германия изпраща 100 свои военни в Ирак

Причина за масовото убийство на жените е станал отказът им да встъпят в интимни отношения с екстремистите. Трагедията се случи в град Фалуджа в провинцията Анбар, на 57 километра западно от Багдад. Терористите са направили затвор в една от джамиите, в който изтезават стотици мъже и жени, които са се опитали да се съпротивляват срещу терористичната организация.


В тази ситуация международната общност засилва своята подкрепа за кюрдските бойци, които водят сражения с джихадистите. След като САЩ вече изпрати стотици военни съветници в Ирак, това направи и Германия. Правителството одобри състава и целта на мисията.

"Изпращаме 100 военни в  Ирак. Работим в тясна координация с партньорите ни, най-вече с италианците, но и със скандинавците и холандците. Обучението на кюрдските бойци ще бъде разделено на модули. Ще има основна бойна подготовка, но по молба на бойците Пешмерга сме предвидили и курсове по спешна медицинска помощ и тактика", обяви Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия.

 

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер добави:

"Трябва да сме сигурни, че фронтовата линия срещу „Ислямска държава“ ще бъде удържана. Това е задача на кюрдските бойци и бригадите Пешмерга в северен Ирак. Досега им оказвахме хуманитарна помощ. Вече засилваме и военната".

 


Освен обучения, Германия, Франция и Великобритания започва да превъоръжават кюрдските дивизии, чийто оръжия от времето на Съветския съюз се оказват неефективни срещу модерното въоръжение на джихадистите, откраднато от иракските военни бази.