Правителството ще укрепва сътрудничеството с азиатските страни, заяви външният министър

Приоритет в отношенията със страните от Азиатско-тихоокеанския регион ще са туризмът, търговията и културата

09.12.2014 | 16:47 Редактор: Мариета Иванова
Правителството ще укрепва сътрудничеството с азиатските страни, заяви външният министър

България ще се стреми да активизира икономическите връзки със страните от  Азиатско-тихоокеанския регион чрез привличане на инвестиционни и финансови ресурси и технологии, увеличаване на двустранната търговия, в т.ч. на износа на български стоки и услуги, създаване на трайни контакти и връзки между бизнес партньори от България и азиатските страни. Това е подчертал министърът на външните работи Даниел Митов по време на среща с посланици на азиатските държави у нас, съобщават от МВнР.

„България има непосредствен и траен интерес към Азиатско-тихоокеанския регион,“ е коментирал министър Митов.-“Страната ни отчита нарастващото значение на региона в световната политика, икономика и финанси. Напълно осъзнаваме все по-голямата роля, която страните от Азия играят като фактор за мира и стабилността, енергийната сигурност, борбата със заплахите за сигурността, усилията за справяне с климатичните промени, решаването на проблемите на развитието.“

Министърът е отбелязал още много добрите традиции в двустранните отношения на България с азиатските страни и е  уверил

Още по темата

техни превъзходителства, че българското правителство има политическа воля и ще положи усилия за укрепване на приятелството и сътрудничеството с тези страни.

Като член на Европейския съюз, България дава своя принос в общата външна политика на ЕС по отношение на страните от региона, в това число и в диалога на най-високо равнище, както и че участва в изработването и договарянето на споразумения за партньорство и сътрудничество и на споразумения за свободна търговия между ЕС и редица страни от региона, коментирал още министърът на външните работи.

На свои ред азиатските посланици са посочили туризма, търговско-икономическите и културните контакти като приоритетни в отношенията си с България. Те заявили, че оценяват високо решението на българските власти- за първи път в новата си история, да създадат Министерство на туризма. Участниците в срещата се съгласили, че съществува голям неизползван потенциал за сътрудничество в туризма, на което българската страна придава голямо значение.