Шойгу: Военно-техническото сътрудничество между Русия и Китай придобива особено значение

Нивото на двустранните отношения говорят, че между Пекин и Москва няма неразрешими проблеми, заяви министърът на отбраната

19.11.2014 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
Шойгу: Военно-техническото сътрудничество между Русия и Китай придобива особено значение

В условията на постоянно усложняваща се международна обстановка военното и военно-техническото сътрудничество между Русия и Китай придобива особено значение, заяви руският министър на отбраната генерал Сергей Шойгу по време на среща със заместник-председателя на Централния военен съвет на Китай генерал-полковник Сюй Цилян, предава РИА-Новости.

„За съжаление обстановката в този- Азиатско-Тихоокенския, регион, в Северна Африка и в целия свят всяка година става все по-сложна. При тази ситуация военното и военно-техническо сътрудничество между Русия и Китай придобива особен характер и особено значение,“ заяви Шойгу.

Той оцени високо състоянието на перспективите за развитие в областта между двете страни. - „Днес ще имаме възможност подробно да поговорим по въпросите за военно-техническо сътрудничество (ВТС). Нивото на нашите отношения говорят за това, че неразрешими проблеми между нас няма. Работата ни ще бъде ръководена от изпълнението на проекти за военно-техническо сътрудничество“, коментира още Шойгу.

Руският министър на отбраната е на официално посещение в Китай от 17 до 19 ноември. Той благодари на Цилян за радушния прием и добрата подготовка в Пекин на 19-то заседание на руско-китайската междуправителствена комисия по ВТС.
Заместник-председателят на Централния военен съвет на Китай на свой ред заяви, че „стратегическото партньорство между Китай и Русия навлиза в нова фаза на развитие“ и по думите му това е много радостна новина.