Русия иска гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО

19.11.2014 | 08:30 Редактор: Мартина Ганчева
Русия иска гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО

Русия поиска гаранциии, че Украйна няма да влезе в НАТО. „Нужна ни е стопроцентова гаранция, че никой не мисли за подобно нещо“, заяви в интервю за Би Би Си Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

По думите на Песков никой не е дал гаранция на Русия, че Украйна няма да се присъедини към Алианса и това принуждавало Москва да се вълнува и да предприема мерки. Песков обвини Запада, че се опитва да „обкръжи" Русия. По-рано германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер констатира, че Европа се е сблъскала с надвисваща заплаха от конфронтация, вместо сътрудничество. Според него засега няма никакви поводи за  оптимизъм във връзка със събитията в Украйна. Той призова Русия да изпълнява условията на споразумението, постигнато в Минск.

На този фон вестник „Независимая газета“ съобщи, че в близките дни конфликтът в Донбас може да бъде замразен. Но решаването му ще отнеме най-малко няколко години, допълва изданието. Ако военната ситуация, както смятат в Киев, сега се определя от руското влияние над сепаратистите, то бъдещето на Донбас зависи от контрола на Запада над действията на украинските власти, допълват от медията.

Европейският съюз е разработил три направление за стабилизирането на ситуацията. Първото направление е намаляване на напрежението в Източна Украйна по пътя на политически диалог с Русия. Второто е продължаване на икономическия натиск чрез санкции. Третият елемент са реформи вътре в Украйна.  „Реформите са единственият начин за стабилизиране на ситуацията в страната. Армията може да удържа ситуацията, но реформите могат да я променят изцяло”, коментира Сергей Таран от Международния институт за демокрация.