Румънският бизнес с положителни очаквания след президентските избори

Прогнозите са за увеличаване на инвестициите в страната след избирането на Клаус Йоханис, коментира дилърът от Deltastock Андрей Стойчев

18.11.2014 | 10:40 Редактор: Мариета Иванова
Румънският бизнес с положителни очаквания след президентските избори

Знаците, които идват от Румъния след избирането на новия президент и бивш кмет на Сибиу,  са доста положителни що се отнася до развитието на капиталовия пазар, от една страна, и на привличането на чужди инвестиции- от друга. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air дилърът от Deltastock Андрей Стойчев. Той подчерта, че за всяка една малка икономика е много важно привличането на чужди капитали. По думите му обаче, за Румъния този проблем в момента почти не стои, а „очакванията след избирането на етнически германец за президент на северната ни съседна, са че инвестициите не само от Западна Европа, но и от света, ще се увеличат значително, а това на свой ред ще доведе до ръст в страната“.

Стойчев поясни, че за положителните нагласи в голяма степен допринася направеното от  Йоханис в Сибиу по време на изпълнението на кметските му задължения.

В първия ден след втория тур на президентските избори в Румъния движенията на борсата в северната ни съседка почти липсвали, предвид очакването на потвърждаването на изборните резултати и победата на  Йоханис, стана ясно от думите на Стойчев. Той допълни, че очакванията му са за добри дни за румънската борса и за развитие на компаниите, които са част от румънския индекс.

Дилърът от Deltastock подчерта още, че новият президент на Румъния е заложил на положителната кампания, а увеличаването на активността на младите хора да упражнят правото си на глас между първия и втория тур е натежало върху окончателните резултати.