БРИКС създава временно ръководство на своята Нова банка за развитие

15.11.2014 | 12:09 Редактор: Ирина Георгиева
БРИКС създава временно ръководство на своята Нова банка за развитие

Лидерите на страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) са разочаровани от неизпълнението на реформи от страна на МВФ и предлагат бъдещи стъпки, ако САЩ не ратифицират реформи до края на 2014г., предава агенция ТАСС.

От БРИКС призоваха  Групата на двадесетте да планират дебат през януари 2015г., на който МВФ да представи план за по-нататъшни стъпки. Това съобщиха от БРИКС след срещата на Г-20.

Междувременно страните от групата БРИКС ще създадат временен съвет на директорите на тяхната НБР, чийто следващ ръководител ще бъде назначен до другата среща на Г-20, съобщи БТА.

"Лидерите на страните БРИКС са възложили на своите финансови министри да назначат предварително председател и заместник-председател на НБР до следващата среща на върха на БРИКС в Русия. Те обявиха също формирането на временен съвет на директорите, който ще ръководи следващия етап на учредяване на НБР." - предава БТА.

Банката се нарича Нова банка за развитие, а не банката на БРИКС, оставяйки по този начин вратата отворена за други страни с бързо развиващи се икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия, които да се присъединят на по-късен етап.