Барак Обама обяви началото на нова фаза в борбата с организацията ИД

Ключова роля ще играят новите 1500 американски военни, които ще подготвят сухопътен щурм към позициите на джихадистите

10.11.2014 | 07:42 Редактор: Ирина Георгиева
Барак Обама обяви началото на нова фаза в борбата с организацията ИД

Американският президент Барак Обама обяви началото на нова фаза в борбата с организацията Ислямска държава. По думите му ключова роля в нея ще играят новите 1500 американски военни, които ще подготвят сухопътен щурм към позициите на джихадистите. В телевизионно интервю Обама заяви, че първата фаза в конфликта – създаването на устойчиво иракско правителство и нанасянето на решителни въздушни удари, вече е приключила успешно.

Новият военен контингент на САЩ ще създаде няколко бази, в които ще обучава иракски и кюрдски военни, подготвяйки сухопътна офанзива срещу бойците на Ислямска държава. Обама коментира, че това е естествената следваща стъпка в във войната, след като въздушните удари са унищожили значителна част от военната мощ на джихадистите и са ограничили настъплението им. Тази позиция е спорна, имайки предвид продължаващите боеве в град Кобане, където всеки ден размяната на огън завършва с променлив успех. Все пак, в района на най-голямата петролна рафинерия в Ирак – Байджи, която също е сред ключовите фронтове на битката, иракските сили са си върнали контрола върху по-голямата част от града. 

На въпрос дали Вашингтон планира изпращането на допълнителни военни в Близкия изток Обама отговори уклончиво: "Като главнокомандващ армията, нямам право никога да казвам „никога“". Той все пак посочи, че очаква реципрочни действия от другите коалиционни партньори, така че нуждата от нови американски сухопътни сили няма да бъде голяма.

Междувременно продължава отзвукът от въздушното нападения над конвой, превозващ висши ръководители на Ислямска държава. По последни данни, нейняит лидер Абу Барк ал-Багдади е бил ранен, а не убит. Потвърдена обаче е смъртта на заместникът му - Абу Муслим ал Туркмани. Подробностите бяха съобщени от иракският министър на отбраната на неговата фейсбук страница.