Пентагона: Предоставеното американско оръжие на кюрдите може да се намира в ръцете на джихадистите

22.10.2014 | 12:44 Редактор: Ирина Георгиева
Пентагона: Предоставеното американско оръжие на кюрдите може да се намира в ръцете на джихадистите

Предоставеното американско оръжие на кюрдските сили в помощ на битката им срещу терористичната групировка ИД, може да се намира в ръцете на джихадистите. Такова опасение изрази Пентагона след като се появиха видеоклипове, на които се вижда, че екстремистите са присвоили известно количество оръжия и боеприпаси, които американските военни са предоставили на кюрдите. На този фон Турция отваря границата си, за да могат иракските кюрди да се присъединят към сраженията срещу Ислямска държава в град Кобане.

„Автентичността на видеозаписите не е потвърдена, това не е извън сферата на невъзможното, но ситуацията се следи."- заяви Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Кърби обаче подчерта, че все пак по-голямата част от помощта е попаднала в правилни ръце. 

На видеоклиповете се вижда, че един пакет от помощта, която предоставиха САЩ на кюрдите, е попаднал в ръцете на ислямистите. Дали това е вярно, трябва време, за да се разбере. Експертите работят бързо, за да се разбере по-бързо дали видеозаписите са автентични. 

Ислямистите започна яростна атака на всички фронтове в пограничния сирийски град Кобане в понеделник след два дни на относително спокойствие. Но според говорителя на Пентагона комбинацията от въздушни удари на САЩ и усилията на кюрдските сили са отслабили настъплението на джихадистите.

Междувременно Ирак продължава да е под заплахата на Ислямска държава след като през последните седмици по-голямата част от провинция Анбар попадна под контрола на джихадистите. Смята се, че групировката ИД е отговорна и за серията бомбени атентати в Багдад през последните дни, които отнеха живота на десетки. ООН пък оценява действията на ислямистите в Ирак срещу племето йезиди като геноцид.