САЩ са доставили на кюрдските сили оръжия, боеприпаси и медицински консумативи за борбата им с ИД

20.10.2014 | 13:13 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ са доставили на кюрдските сили оръжия, боеприпаси и медицински консумативи за борбата им с ИД

Американската армия е доставила оръжия, боеприпаси и медицински консумативи на кюрдските сили в обсадения пограничен сирийски град Кобане. Целта на доставките е да позволят оказването на продължителна съпротива срещу опитите на групировката Ислямска държава да завземе града.

Анализатори коментират, че оказаната помощ най-вероятно ще ядоса съюзника на Вашингтон, Анкара.

От Централното командване на САЩ заявяват, че самолети C-130 са осигурили доставките чрез множество спускания с парашути. САЩ са нанесли повече от 135 въздушни удари срещу позиции на екстремистите в Кобане. Убити са стотици ислямисти и е разрушена бойна техника на бунтовниците, в резултат на което е забавено настъплението на ислямистите. Въпреки това екстремистите продължават да заплашват способността на кюрдските сили да се съпротивляват.

Анализатори коментират, че този ходът от страна на Вашингтон да предостави оръжия на кюрдските сили, най-вероятно ще ядоса ключов съюзник, а именно Турция. Югоизточната ни съседка заяви, че няма да въоръжи кюрдските бойци, противопоставящи се на „Ислямска държава” в сирийския град Кобане. Турският президент Реджеп Тайп Ердоган приравни кюрдските сили в Кобане с тези от Кюрдската работническа партия, която води дългогодишна борба за самоуправление в Турция. Партията се разглежда от Анкара и Вашингтон като терористична организация.

В събота (18 октомври) американският президент Барак Обама и Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Кобани и възможните начини за противодействие на джихадистите от „Ислямска държава”. От Белия дом съобщават, че Обама изразява признателността си към Турция за това, че е приела над милион бежанци от района.