ЕП одобри Виолета Булц за еврокомисар

Вече няма пречки пред комисията "Юнкер"

21.10.2014 | 15:32 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП одобри Виолета Булц за еврокомисар

ЕП одобри кандидата на Словения Виолета Булц за еврокомисар. Тя ще отговаря за ресор „Транспорт“. Така отпада и последната пречка пред очакваното гласуване на 22 октомври на целия състав на ЕК с председател Жан-Клод Юнкер. Мандатът й ще започне по график – от 1 ноември.

На 21 октомври вечерта Булц беше подложена на 3-часов изпит в Страсбург.

"Благодаря ви за всички въпроси и за шанса да представя своята позиция. Бях под истински обстрел и на моменти си мислех, че ще изгоря, но това не се случи. Но вие може да отсъдите различно. Наистина съм щастлива, че имам възможност да кажа, че тези четири дни, в които трябваше да се подготвя, бяха доста емоционални. Виждам много нови възможности. Това е сектор, който носи иновации, връзки и качество на живот. Чувствам, че може да играе съществена роля в модерна Европа. Спокойно можем да кажем, че когато транспортът спре, всичко спира. Това е голям ангажимент, но и голямо предизвикателство." - заяви Булц.

Въпреки че някои евродепутати бяха против утвърждаването на Булц и се аргументираха, че тя е имала едва четири дни да се подготви, транспортната комисия одобри нейната кандидатура.

Сравнително гладко мина и изслушването на Марош Шевчови от Словакия, който ще отговаря за енергетиката. По време на изказването си той заяви, че Южен поток е спрян основателно и Брюксел трябва да заложи на финансова и политическа подкрепа за другия проект – Южен коридор. Както е известно, този проект ще доставя в ЕС природен газ от Азербайджан. Според новият комисар по енергетиката, така ще се осигури друг доставчик на синьо гориво за Европа извън руската „Газпром”.

След като препятствията пред комисията на Юнкер вече са преодолени, на 22 октомври ЕП ще гласува нейния състав. След това в четвъртък или петък новата ЕК ще бъде утвърдена и от Европейския съвет, а на 1 ноември ще заработи с пълна сила.