Мощен тайфун връхлетя Япония

Съобщава се за първа жертва – американски военен, който е бил ударен от високи вълни в Окинава

06.10.2014 | 14:07 Редактор: Ирина Георгиева
Мощен тайфун връхлетя Япония

Мощен тайфун връхлетя Япония. Съобщава се за първа жертва – американски военен, който е бил ударен от високи вълни в Окинава. Двама негови колеги са в неизвестност. В страната бяха евакуирани 200 хил. души. Отменени са стотици полети на двата най-големи японски авиопревозвача.
Тайфунът носи името Фанфон и вече се разпростира предимно над океана и опасността за японските градове постепенно намалява. Скоростта на ветровете достигнаха 180 кмч. Според метеоролозите обаче той бързо ще загуби от силата си.

Иначе 200 хил. души бяха евакуирано заради опасност от свлачища. Десетки хиляди домове останаха за кратко без електричество. Графикът на градския транспорт беше нарушен.

"Всички влакове в Токио спряха. Принуден съм да използвам автобуса и сега търся правилната спирка." - Йошимаса Икура, жител на Токио.

В сила остават предупреждения за гражданите за опасност от наводнения, високи вълни и проливни дъждове, главно в централната и западната част на Япония.

Бурята доведе и до принудително спиране на издирването на тела на жертвите на избухналия вулкан. Япония преживява средно по 11 тайфуна годишно.