Евродепутатите разкритикуваха неподготвения еврокомисар Джонатан Хил

Критиките са заради много общите и незадълбочени отговори по много икономически въпроси

02.10.2014 | 08:11 Редактор: Ирина Георгиева
Евродепутатите разкритикуваха неподготвения еврокомисар Джонатан Хил

Изграждането на мост за по-силно финансово сътрудничество между страните-членки на Еврозоната и държавите извън валутния съюз – това обеща британецът Джонатан Хил, бъдещ еврокомисар с ресор финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи. По време на своето изслушване пред евродепутатите обаче той получи критики, заради много общите и незадълбочени отговори по  икономически въпроси. Затова Хил ще бъде поканен на повторно публично събеседване с Комисията.

Джонатан Хил призна, че нямал време да се запознае с твърде технически теми, например очертанията на бъдещия "европейски капиталов пазар". Не е лесно за 10 дни да научиш пет години финансово регулиране", каза британската консервативна депутатка Кей Суинбърн. На въпрос за въвеждането на еврооблигации, механизъм за обединяването на дълговете в еврозоната чрез общи заеми, той призна, че "няма информирано мнение" по въпроса. По този начин Хил стана първият номиниран за еврокомисар в екипа на Жан-Клод Юнкер, който не преминава успешно от първия път изслушването пред евродепутатите. 

"Всички сме съгласни, че не трябва да се връщаме към времената преди кризата. Не трябва да се връщаме към онова диво поемане на рискове и ужасната игра с работните места на хората и стандарта на живот. Не трябва да се стига пак до спасяване на банки с парите на данъкоплатците."- заяви Хил.

Хил обеща да не бъде лобист и представител на интересите на  лондонското Сити в бъдещата ЕК. Все пак той получи и аплодисменти заради отговори на въпроси относно задълбочаването на търговските отношения със САЩ, за критиките му към евроскептиците и позицията му, че е по-добре Великобритания да остане в рамките на Общността.

В дните преди изслушването, Джонатан Хил, член на все по евро-критичната Консервативната партия на Дейвид Камерън, често беше определян като неподходящ за ресор, който ще отговаря за банковите и финансовите услуги, сособено на фона на изграждането на банковия съюз, без страната му да участва в него.

Хил беше провокиран от евродепутата Стивън Улфи, от партията на Найджъл Фарадж Юкип. Той го попита в прав текст: "Кой е твоят господар – кралицата или Брюксел?", на което Хил хладнокръвно отговори, че едва ли кралица Елизабет II ще погледне на ангажимента му към Комисията като нарушаване на клетвата му пред нея.