Важен ден за Стария Континент

Жан-Клод Юнкер обявява състава на новата ЕК

10.09.2014 | 08:32 Редактор: Ирина Георгиева
Важен ден за Стария Континент

Важен ден за Стария Континент. Днес, 10 септември Жан-Клод Юнкер ще обяви състава на новата ЕК. Представянето е насрочено за 13 ч. българско време.

Очаква се българският представител Кристалина Георгиева да получи ресор „Бюджет". Тя е и сред вариантите за заместник-председатели.

15 от 28-те комисари са представители на десни и на дясноцентристки партии. 5 са либерали, а 8 са излъчени от социалистически формации.

„Екипът на Юнкер ще бъде силен, но различен от някои очаквания. Портфейлите са дадени на хората, не на страните”, коментира в навечерието на събитието началникът на кабинета на Юнкер.

Той предупреди, че ЕС трябва да очаква „изненади”. През последните седмици всяка държава-членка на ЕС лобираше и спекулираше какъв ресор ще получи нейния представител. Основните позиции са икономически въпроси, вътрешен пазар, търговия и конкурентоспособност. От другата страна се нареждат социални въпроси, климатични промени и защита на потребителите.

Поради динамиката около избора на състав на ЕК и връщането на предложенията за някои комисари, до момента екипът на Юнкер е направил над 50 примерни проекта за състав на Комисията.

Според проектодокумент, разпространен от агенция Reuters Кристалина Георгиева става еврокомисар по данъчната политика и борбата с измамите.

На германския представител Гюнтер Йотингер ще бъде поверена търговията, а  Белгия поема конкуренцията и антимонополното законодателство.

Излъченият от Великобритания еврокомисар Джонатан Хил вероятно ще отговаря за енергийната политика. Това би било важен знак на фона на напрежението между ЕС и Русия на фона на украинската криза.

На французина Пиер Московиси, според  документа, ще бъде поверена икономиката и валутната политика.

Не е изключено в проектът, с който разполага Reuters, да претърпи промени.  Той е  непълен, тъй като в него са посочени 22 от общо 28-те ресора на бъдещите еврокомисари.