Кристалина Георгиева има шанс за един от двата бюджетни ресора на ЕС, смята Юлиана Николова

Председателят Жан-Клод Юнкер иска да предложи нова Комисия

09.09.2014 | 11:53 Редактор: Ирина Георгиева
Кристалина Георгиева има шанс за един от двата бюджетни ресора на ЕС, смята Юлиана Николова

Кристалина Георгиева, която е номинирана за втори мандат като еврокомисар, има шанс да вземе един от двата бюджетни ресора на ЕС. Това заяви Юлиана Николова от портал Европа в Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея това е ресорът Бюджет и планиране или ресорът Данъци и данъчни.

"Изтекла информация показва, че България ще вземе един от двата бюджетни ресора в ЕС - програмната му част (бюджет) или борба с данъчните измами. И двата ресора са предизвикателство, но е изключителна чест да имаме зам. председателското място.
То е чест и отговорност и не е толкова символ на успех, колкото е символ на доверие." - обясни Николова.

Председателят Жан-Клод Юнкер иска да предложи друга Комисия, заяви Николова. Тя подчерта, че структурата, която е предложил миналата седмица не се е харесала нито на големите държави, нито на ЕП.

"Новият Лисабонски договор даде много правомощия на ЕП и овласти гражданите на Европа да имат думата. За първи път комисията има ограничен бюджет, той е с 3% по-малко от предишния." - подчерта Николова.

Кристалина Георгиева не беше одобрена за поста върховен представител по външната политика на ЕС, защото не получи нужната подкрепа, смята Николова.

"Сбъркахме, че когато Юнкер подсказа, че е готов Кристалина Георгиева да бъде вторият определен с договорите човек от Комисия, който да се избира пряко от Парламента, българската държава го спомена с половин уста в последния момент . И то е много половин уста, без да се лобира като разграничи тогава този, който държаше мандата на правителството в един момент се изживя като лидер на еврогрупата, а не като  български политик. Това за мен беше грешка." - обясни Николова.

Николова заяви, че за да бъде успешна България са й нужни няколко дългосрочни национални приоритета, които да не се променят със смяната на министър или правителство.

Пълният коментар в следващия видео материал: