Протести срещу решението за отмяна на референдума за независимост на Каталуния

Хиляди излязоха на протест в Барселона

01.10.2014 | 13:39 Редактор: Ирина Георгиева
Протести срещу решението за отмяна на референдума за независимост на Каталуния

Хиляди излязоха на протест в Барселона. Причина за недоволството на жителите на Каталуния е забраната за провеждане на референдум за независимост, който трябваше да се проведе на 9 ноември. Конституционният съд в Испания го обяви за незаконен, след дълго обсъждане в парламента.

„Ние ще бъдем свободни“. Такъв беше лозунгът на хилядите мъже и жени стекли се на площада пред кметството в Барселона. Въпреки проливния дъжд протестиращите заедно с няколко политици от областта останаха няколко часа искайки решението на конституционния съд да бъде отменено. Заради забраната за провеждане на референдума местната управа преустанови кампанията за независимост.

"Ще съберем хората отново и отново, докато не постигнем желаното. Обещахме, че ще има вот, затова наше задължение е да го организираме и проведем. Нека вали дъжд или дори сняг, но ние няма да отстъпим. Ще гласуваме за нашата свобода." - категоричен е народният представител от Каталуния Алфред Бош.

"Просто искаме да гласуваме. „Да“ или „Не“. Трябва да знаем колко човек са „за“ или „против“. Испанците не разбират това. Ние искаме да ги накараме да разберат веднъж завинаги." - заяви жителката на Каталуния Изабел Редондо.

Мадрид обяви, че референдума организиран от каталунския президент Артур Мас е незаконен. Това е така, защото допитването е щяло да се проведе само в областта, а не в цяла Испания. Голямо мнозинство от жителите на Каталуния говорят собствен език, споделят обща култура и се обединяват около идеята за създаване на независима държава.