Майор Мариам Ал Мансури води мисията на коалицията в Сирия

25.09.2014 | 22:50
Майор Мариам Ал Мансури води мисията на коалицията в Сирия

Майор Мариам Ал Мансури, първият военен пилот в ОАЕ участва във въздушните удари над Ислямска държава в Сирия през нощта на 23 септември 2014.

Мисията е била водена от жена, съобщи посланикът на ОАЕ в САЩ на 25 септември.

35-годишната майор Ал Мансури, едно от осемте деца в семейството си, казва за сп. Deraa Al Watan, че въпреки че семейството й я е подкрепяло, трябвало да преодолява редица предизвикателства в началото.

Родена в Абу Даби, Мариам завършила гимназия и записала английска литература в университета на ОАЕ.

Майор Ал Мансури е сред първите жени, завършили Военновъздушната академия на ОАЕ, след като там започнаха да приемат жени.

„Тя е квалифициран пилот, много добре тренирана, подготвена за бой и поведе мисията“, съобщи в Сутрешния блок на MSNBC посланик Юсеф Ал Утайба.

Когато американските пилоти от цистерната се обадили, за да уточнят зареждането във въздуха, направили пауза от 20 секунди след като чули женски глас от другата страна.

В ОАЕ мъжете, на възраст 18-30г. преминават през задължителна военна служба за период от 9 месеца.

Мъжете без средно образование служат задължително 2 години.

Жените могат да преминат военна служба на доброволен принцип.

Един от специализираните военни тренировъчни центрове в емирството е за жени, но приемането им е обвързано с оценка на семейното им положение и дали имат деца, за които да се грижат, съобщава The National.


ОАЕ оглави две от трите основни категории в тазгодишната класация на сп. Фобрс на най-влиятелните жени в Близкия Изток /Forbes Middle East 200 Most Powerful Arab Women/.

Шейха Лубна ал Касими, министър на международното сътрудничество и развитие оглави списъка на най-влиятелните жени в правителствата.

Общо 26 представителки на емирствата бяха включени в списъка от 200 жени, работещи в правителствени агенции, семеен бизнес и висши нива на управление.