Външните министри на 50 страни обсъждат колективен отговор на Ислямска държава

Разговорите се водят от държавният секретар на САЩ Джон Кери и иракският президент Фуад Масум

15.09.2014 | 09:05 Редактор: Ирина Георгиева
Външните министри на 50 страни обсъждат колективен отговор на Ислямска държава

Колективен международен отговор на заплахата от Ислямска държава – това обсъждат днес, 15 септември в Париж външните министри на близо 50 страни. Разговорите се водят от държавният секретар на САЩ Джон Кери и иракският президент Фуад Масум. До момента броят на страните, включили се в коалицията срещу джихадистите надвишава 40, в това число 10 арабски държави.

Екзекуцията на британският хуманитарен работник в Сирия Дейвид Хейнс е пореден знак, че международната общност трябва да действа.Това заяви френският президент Франсоа Оланд в навечерието на разговорите. 

Джон Кери пък изрази задоволство от увеличаващия се алианс срещу джихадистите и изразената готовност на няколко арабски държави да изпълнят въздушни удари срещу ислямска държава. 

Междувременно британското издание The Times съобщава, че правителството на страната се надява  на следващото си заседание ООН да одобри въздушни удари по „Ислямска държава”.

Иначе днес в Париж ще бъдат обсъдени и други аспекти на т. нар. план Обама. Сред тях са спиране на финансирането на джихадистите, попречване на организацията в набирането на бойци и борба с идеологията на групата и мащабната й пропаганда.

Иран реагира остро на факта, че страната не получи покана за срещата. Затова и властите я определиха като показно шоу, обречено да не постигне резултат. Сирия също атакува коалицията, за това че не е въвлечен в разговорите.

„Ние трябва да сме в центъра на всяка борба с терористите, защото се води на наш терен“, обявиха от външното министерство.