Широка офанзива срещу организацията Ислямска държава

Ислямска държава печели всеки ден от продажбата на петрол над 3 милиона долара

15.09.2014 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Широка офанзива срещу организацията Ислямска държава

Западните страни и техните съюзници ще започнат масови въздушни удари срещу бойците на групировката Ислямска държава. Това стана ясно на срещата на външните министри на близо 50 страни, която се проведе в Париж. Разговорите се водят от държавният секретар на САЩ Джон Кери и иракският президент Фуад Масум. До момента броят на страните, включили се в коалицията срещу джихадистите надвишава 40, в това число 10 арабски държави.

Френски самолети започнаха разузнавателни полети над Ирак. Целта им е да локализират позициите на джихадистите от Ислямска държава. 

"Битката на иракчаните срещу тероризма е и наша битка. Трябва да се ангажираме ясно, лоялно и категорично пред иракските власти. Няма време за губене. Хаосът е в полза на терористите." - заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

Джон Кери изрази задоволство от увеличаващия се алианс срещу джихадистите и изразената готовност на няколко арабски държави също да изпълнят въздушни удари срещу ислямска държава. Иракският президент Фуад Масум призова всички международни сили, които се борят с тероризма да помогнат на страната му, която е изправена пред колапс.

"Искаме въздушните операции редовно да поразяват терористите.Джихадистите трябва да бъдат преследвани навсякъде. Трябва да прекъснем финансирането им, както и да спрем бойците от съседните държави да се включат в групировката им." - отвърна от своя страна президентът на Ирак Фуад Масум.

В Париж бяха обсъдени и други аспекти на т. нар. план Обама. Сред тях са спиране на финансирането на джихадистите, попречване на организацията в набирането на бойци и борба с идеологията на групата и мащабната й пропаганда. 

Междувременно стана ясно, че организацията Ислямска държава печели всеки ден от продажбата на петрол над 3 милиона долара, което я прави най-богатата терористична организация в историята. В Германия пък бе заведено първото дело срещу джихадист завърнал се в страната от бойните полета на Близкия Изток.