Още една руска туристическа компания фалира

13.09.2014 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Още една руска туристическа компания фалира

Петербургската туристическа компания "Море Солнце" прекрати дейността си, пише ИТАР ТАСС.  

Това е поредният туроператор, който фалира това лято. 

Компанията е функционирала в продължение на 9 години и е изпращала туристи в страни като България, Гърция, Турция, Египет, Испания, Хърватия, Черна гора, Тунис.

„Във връзка с невъзможността за изпълнение на своите задължения пред туристите, "Море солнце" е принудена да обяви прекратяването на своята дейност”, посочват от фирмата.

През това лято в края на юли фалира една от водещите компании - "Нева", а след нея още 11 фирми прекратиха дейността си, част от които са „Роза ветров Мир”, „Експо тур”, „Лабиринт”, „ИнтАер", „РВ Мир”  и  „Идеал-тур”.

Част от тях оставиха туристи извън границите на Русия, включително и в България. След фалита на „Солвекс – Турне”, която прекрати дейността си на 8 септември, на 10 септември Ростуризм обяви за фалит и на на един от най-големите туроператори в Русия, "Южный крест травэл".

Щетите от измамите, открити в „Южный крест травэл“ са за стотици милиони /рубли/, съобщи РИА Новости. Собствениците са знаели за дълговете си към свои партньори, но са продължавали да продават пътувания. Така са заблудили гражданите за възможностите си да организират пътуванията, съобщи представител на руското следствие, цитиран от агенцията.

Дела в Русия са образувани след прекратяване на дейността на "Лабиринт", "Роза ветров Мир", "Идеал-тур", "Нева", "Експо-тур", "Нордик Стар", ООО "Ветер странствий", "Атлас Трэвел" и "Солвекс-Турне".

Руската асоциация Обединени туроператори в сферата на туризма в чужбина "Турпомощь" съобщава за планираните евакуации на туристи от фалиралите компании. Застрахователни компании приемат заявления за обезщетение, а руската агенция по туризма, "Ростуризм" координира действията по прибиране на руските граждани в родината.

Летният туристически сезон в България се очаква да не е един от най-добрите през 2014.

Още в средата на лятото експертите в бранша обявяваха очакванията си за намаление на броя нощувки и на печалбите.

Фалитите на руските туроператори и отменените резервации заради дъждовете измениха ситуацията. Намаление на цените в хотелите по Черноморието бяха обявени още в края на август.